- Hälsa
- Politik

En ny äldreomsorgslag är på remiss. Av Tandläkarförbundets svar på remissen framgår att utredningen inte tagit upp äldres tandhälsa på ett korrekt sätt. Tänderna är en del av kroppen och därför är det viktigt att fundera på vilka sjukdomsorsaker som finns i tänderna eller käkarna, vilket Tandläkarförbundet nu uppmärksammar.
Tandhälsan för äldre finns inte reglerad i lagstiftningen och därför är det särskilt angeläget att den kommer att ingå i framtida äldreomsorgslagen.
Tandläkarförbundet skriver i sitt remissvar bland annat att:
- Kompetens om äldre personers munhälsa behöver stärkas i kommunens vård- och omsorgsprogram
- Ett strukturerat arbetssätt behövs för att kunna upptäcka äldres tandvårdsbehov och särskilt efter de kommit till vårdboende och efter medicinering
- Samordning och samverkan mellan professioner rörande äldres munhälsa behöver förbättras.
Vidare skriver Tandläkarförbundet i sin remiss att effekterna av dålig munhälsa är många både av medicinsk och social karaktär. Satsningar som görs på äldres munhälsa kan på kort sikt ge positiva ekonomiska effekter på samhällsekonomin. Med det menar Tandläkarförbundet att minskad sjuklighet sannolikt uppträder då tandhälsan förbättras.
Tf är dock orolig att alltför många får rotfyllningar respektive titanimplantat, vilka båda triggar immunförsvaret och kan orsaka kroniska symtom. Bra tandvård är viktigt, men det måste ske med hänsyn till äldres hälsa och inte bara som i dag att man tittar på hållfasthet.
Se Tandläkarförbundets artikel i Senioren angående äldreomsorgslagen