Den som fått en akut, högre kvicksilverexponering vid oförsiktig amalgamurborrning eller vid isättande av en guldkrona i kontakt med amalgam eller vid arbete som tandsköterska, känner säkert igen sig i beskrivningen av ett fall där en 15-åring blivit kortvarigt exponerad efter att ha lekt med kvicksilver.

En artikel i Turkish Journal of Psychiatry beskriver en 15-årig flicka som blivit intagen på neurologiska kliniken men överförts till psykiatriavdelningen. Patienthistrorien avslöjade att hon 3 månader tidigare först uppsökte sjukhuset med symtom som ledsmärtor, ökad hjärtaktivitet, darrningar, svettning, hudutslag, huvudvärk och utmattning. Tio dagar innan symtomen började hade hennes syster utvecklat liknande symtom och misstanken föll på någon form av giftexponering i hemmet och utfrågning visade att systern hade tagit med sig hem kvicksilver från skolan och syskonen hade lekt med det 4-5 dagar innan symtomen uppträdde. Kvicksilvret förvarades i en öppen burk. Hemmet sanerades från kvicksilver.

Diagnosen blev kvicksilverförgiftning och akrodynia och DMSA (kvicksilverchelator) gavs varfter symtomen avtog hos den yngre systern och hon skrevs ut. Hos den äldre systern kvarstod symtomen efter två månader, trots behandling med psykofarmaka. Undersökning visade på epileptisk aktivitet i hjärnan och hyperventilation.

Flickan hade, enligt modern, beteendestörningar med humörsvängningar, plötslig rädsla och skrattutbrott och irritabilitet. Skolresultaten försämrades och hon kunde inte följa uppföranderegler. Hon gjorde upprepade pauser när hon talade, hade svårt att hitta rätta orden, kunde inte fullfölja meningar och omdömet var nedsatt, enligt föräldrarna helt motsatt hennes tidigare beteende. Neuropsykiatriskt test visade dåligt resultat på koncentrationsförmåga, minne, igenkänningsförmåga med flera test.

Efter 3 månader hade hennes psykiatriska symtom förbättras och efter 6 månader hade hon helt återhämtat sig och de neuropsykiatriska testerna visade normala värden.

Symtomen är klassiska för kvicksilverförgiftning och finns väl beskrivna i Kussmauls bok från 1861 om arbetarna vid spegelfabrikerna i Tyskland och i många senare publikationer. Det förefaller märkligt att sjukvården kan undgå att känna igen och acceptera samma och liknande symtom. beskrivna vid kvicksilverförgiftning när amalgampatienter och tandsköterskor uppsöker vården.

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)