Giftigheten hos akrylamid har varit känd i minst 50 år och då ämnet har många tekniska användningar har många också blivit förgiftade och gifteffekterna på människa är väl kända.

Inom biomedicinen används akrylamid för elektrofores då det polymeriseras till en gel som kan användas för att separera proteiner av olika storlek. På burken med akrylamid finns varningstext att man skall vara försiktig vid hanterandet; pulvret dammar lätt och vattenlösningen tar sig igenom huden och vidare igenom alla kroppens barriärer och skadar nervsystemet.

Hur akrylamid verkar mer i detalj och mekanismerna bakom effekterna är föremål för fortsatt forskning. I en av många sådana studier undersöktes effekten på astrocyter, centrala nervsystemets ?hushållningsceller?, celler som inte leder elektriska impulser, men är fler än nervcellerna. Cellerna exponerades för akrylamid under 24-72 timmar vilket orsakade nedsatt överlevnad hos astrocyterna, speciellt sådana som var tagna direkt från råtthjärna (primära celler). Astrocyter av cancertyp (astrocytom) var mindre känsliga. Behandlingen aktiverade caspase och minskade membranpotentialen i mitokondrier, något som leder till programmerad celldöd. Flera andra proteiner involverade i cellernas förmåga att överleva var också påverkade.

En lång rad studier har visat på giftigheten hos akrylamid. Forskarnas lilla favoritmask, Caenorhabditis elegans, visar förkortad livslängd vid exponering för ämnet. Akrylamid orsakar DNA-skador i sköldkörteln, nedsatt aktivitet i avgiftningsenzymer, oxidativ stress och bildning av tumörceller.

Undersökningar på nervfunktioner visar att akrylamid orsakar en minskning av axonal transport, nervfibrernas kemiska försörjningssystem, varvid först de från cellkroppen (där proteiner bildas) längst bort belägna delarna påverkas först. Dessa effekter var påtagliga hos arbetarna vid tunnelbygget genom hallandsåsen som fick nervstörningar då de exponerades för akrylamid i tätningsmedlet Rhoca-gil.

Andra effekter hos människa som uppmärksammats är nedsatt födelsevikt och minkad storlek på huvudet hos barn till europeiska mödrar som exponerats för större mängder akrylamid i födan. Effekten behöver inte bero på akrylamid då de som äter sämre mat också torde få i sig mer akrylamid. Dålig kvalitet på födan ökar risken för diverse effekter. Forskare vid Livsmedelsverket slog larm om akrylamid i livsmedel, ?Galna-Chips-Sjukan?, 2002, något som vållade stor uppståndelse och initierade forskning och mätningar i många länder. Larmet tonades ner men problemet kvarstår. Akrylamid bildas av kolhydrater: stärkelse och speciellt fruktos och glukos och aminosyran asparagin, när livsmedel upphettas över 100 grader (Maillard-reaktion) något som syns som den bruna färgen i stekt eller grillad mat.

Man kan minska exponeringen men inte undvika den helt. Svenska livsmedel innehåller fortfarande lika höga halter akrylamid nu som vid larmet, 2002. Nivåerna är högre än i övriga EU. Svavelhaltiga ämnen, antioxidanter och vitamin B12 skyddar mot ämnet och flera av livsmedlen med höga halter innehåller även skyddande ämnen och har med andra ord sitt eget motgift.

Till artikeln
Mer info
Mer info#.U2DnYqIZcsY
Mer info

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)