- Forskning
- Hälsa

Forskare har funnit att äggskalets hinna förbättrar sårläkning, men också föryngrar musklerna. Greppstyrkan minskar inte lika snabbt som vid normalt åldrande. Till och med låggradiga inflammationer minskar vid intag av en viss mängd äggskalsmembran. Släng alltså inte hinnan som finns mot skalet. Ät upp den också.
Musklernas åldrande minskar alltså av äggskalsmembran. Det vill säga det normala åldrandet av musklerna som påbörjas redan i 40-årsåldern. Även greppstyrkan kan behållas eller öka om man äter en viss mängd äggskalsmembran. Testerna har gjorts på celler från olika organ och på möss.
Även människor har fått äggskalsmembran, men då har man inte mätt påverkan på musklerna utan bara analyserat för markörer i blodet. Forskarna fann en antiinflammatorisk effekt efter bara ett kort försök med tillförsel av äggskalsmembran i kapselform. Man vet att inflammationer bidrar till att muskelmassan minskar vid åldrandet.
Forskningen drivs kommersiellt bland annat av företaget Norilia som tar hand om de delar från slakt och ägg som inte används till livsmedel. Så mycket som 40 ton äggskalsmembran produceras varje år. Membran som kan bli rena föryngringskuren. Tänk på det när du äter ägg. Ät gärna flera ägg om dagen och låt själva membranet som sitter tätt mot skalet följa med ner i magen.