- Forskning
- Hälsa

Vitaminforskningen är på frammarsch. Att vitamin A kan styra hur och när olika typer av vävnader bildas i det växande embryot är något nytt. Retinoinsyra som signalsubstans för utveckling av blodceller har tidigare inte varit känt. Intressant är förstås om A-vitamin har andra liknande effekter på andra organ och gener och om den kan ge signaler till gener att stängas av eller sättas på även i vuxen ålder.
Det är i en studie från Niels-Bjarne Woods laboratorium som effekterna av retinoinsyra studerats och där man funnit att denna molekyl påverkar hur blodceller utvecklas från mänskliga stamceller. Forskarna har i laboratorieförsök exponerat stamcellerna för specifika signalmolekyler och då sett effekt på utveckling av blodproducerande celler.
Detta har gjorts för att bättre förstå kroppens blodbildning och handlade ursprungligen inte om A-vitamin. Samtidigt sätter denna forskningen nytt ljus på vitamin A som en viktig molekyl. Frågan är om andra effekter uppstår vid A-vitaminbrist till följd av retionolsyrans effekt som signalsubstans eller kanske som hormon.
Man ska dock inte gnaga i sig en massa morötter då A-vitamin i för höga halter hämmade bildningen av blodproducerande celler. A-vitamin i alltför höga doser kan också ha andra negativa effekter och särskilt i tidig fosterutveckling.
Gällande tänder vet vi att A-vitamin tillsammans med andra fettlösliga vitaminer är viktigt för bildning av dentin och emalj. Brister kan leda till sämre tandstatus och ökad risk för karies. Tandläkaren och näringsforskaren Weston Price fann i sin forskning på 1930-talet att de fettlösliga vitaminerna till vilka A-vitamin hör var oerhört viktiga för tandhälsan.
Han föreslog bland annat en blandning av en halv tesked smör gjort på vitaminrik vårmjölk från kor som gått ute och till hälften av fiskleverolja. De som har dåliga tänder kan testa konceptet plus tillskott av kalcium och fosfater (enligt Price fick man mineralerna från animalisk buljong). Se mer om Weston Price här.