Nyheter
Socialstyrelsen och amalgam
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Socialstyrelsen har sedan lång tid tillbaka ansett att inga bevis finns för att amalgam (som innehåller 50 % kvicksilver) är farligt för hälsan. Ändå ska patienter som upplever amalgam som problem tas på allvar. Det går inte riktigt ihop, men sedan flera år tillbaka finns en norsk undersökning refererad på Socialstyrelsens hemsida som redovisar att vissa symtom minskar efter borttagande av amalgam.
Varning för rotfyllningsmaterial
- Dentala material
- Hälsa
Rotfyllningar är alltid riskfyllda då en död kroppsdel (dvs tanden) tillåts finnas kvar i kroppen. Säkrast är att ta bort tanden. Vill man av olika anledningar ändå behålla den måste rotfyllning göras. Nu håller rotfyllningsmaterialet N2 på att återintroduceras i Sverige. N2 är ett material som tidigare många medlemmar fått besvär av.
EU:s vetenskapliga kommitté granskar amalgamfrågan
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik
EU:s vetenskapliga kommitté SCENIHR, har med anledning av den nya rapporten om utfasning av kvicksilver där bland annat förslag om stopp för amalgam finns ombetts att titta på amalgamfrågan. Det finns anledning till viss oro, men kanske går det också bra. Börja gärna påverka dina EU-politiker redan i dag och särskilt om du har kontakter med politiker från andra länder.
Val av tandlagningsmaterial
- Dentala material
- Hälsa
Mängder av tandlagningsmaterial finns på marknaden. För den som är allergisk eller har andra besvär av sina tandfyllningar är varje byte en hälsorisk. Nu kan en uppdaterad broschyr om sådana material beställas från Tandvårdsskadeförbundet. Där redovisas vad man som patient bör tänka på och vilka frågor man bör ställa till tandläkaren. För många är det bra att kunna ha materialet en tid i munnen för att känna av eventuella biverkningar. Beställ broschyren innan du går till tandläkaren.
Tandläkarhögskolan i New York fasar ut amalgam
- Dentala material
- Miljö
- Politik
Tandläkarhögskolan i New York fasar ut amalgam och annan kvicksilveranvändning av miljöskäl. Hänvisning sker till UNEP:s överenskommelse om att minska och stoppa utsläpp av kvicksilver till miljön. Diskussion har uppstått om amalgam och olika bud ges. Intressant är att USA:s ställningstagande i de internationella diskussionerna gjordes bara för några veckor sedan och redan har det fått konsekvenser. Ibland går utvecklingen snabbt.
ALS och kvicksilverånga
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
ALS är en sjukdom som alla drabbade dör av. Några undantag finns dock hos personer som tagit bort sina amalgamfyllningar. Redan på 1980-talet “botade” tandläkaren Olle Rehde två personer med diagnosen ALS. Fler tandläkare har gjort om bravaden. Nu har några forskare funnit att kvicksilverånga som andas in kan vara en riskfaktor för ALS.