Nyheter
Kvicksilver från kyrkogårdar och krematorier
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Bättre kontroll av läckaget från landets krematorier och kyrkogårdar behövs skriver tidningen Ny Teknik. Naturvårdsverket beräknar att utsläppen från krematorierna är 114 kg per år (en femtedel av landets totala luftutsläpp) medan Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund anser att det är 30 kg per år. En ordentlig utredning om detta behövs liksom om andra metalldelar som människor bär på.
Tandvårdsstödet ska ses över
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Riksrevisionen har sett överTandvårdsreformen från 2008 och konstaterar att den inte håller måttet. Många känner inte till vare sig tandvårdsbidraget, högkostnadsskyddet eller vad det kostar att gå till tandläkaren. Det är också fler idag än före reformen som avstår från tandvård för att det är för dyrt. Riksdagen har nu gett regeringen bakläxa och kräver en ordentlig översyn bland annat av högkostnadsskyddet.
Kopparförgiftning?
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
Koppar är ett nödvändigt ämne som vi behöver 1,5-2 milligram av per dag och det är ungefär den mängden som brukar finnas i multivitamintabletter. Det finns dock anledning att vara försiktig med för stort kopparintag, menar Hanne Kopplev som är veterinär och skrivit mycket om Parkinsons sjukdom och tungmetallförgiftning. Hon skriver att känsliga individer kan bli sjuka av för mycket koppar.
Barn har höga tungmetallhalter
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
I takt med att miljöföroreningarna ökar visar analyser höga tungmetallhalter hos barn. Arsenik, kadmium, bly och kvicksilver ökar alla risken för sjukdom om de andas in eller kommer via födan. I en stor så kallad review-artikel sammanställdes forskning på barn från Brasilien, Kina, Indien, Indonesien, Mexiko, Polen, Ryssland , Sydkorea, Taiwan och Turkiet. Metallkoncentrationer i blod och urin var högre än referensvärden för dessa i USA. Internationella bestämmelser behövs för minskade utsläpp.
Ny inspektionsmyndighet formeras
- Hälsa
- Politik
Inspektionen för vård och omsorg kommer den nya inspektionsmyndigheten inom vårdområdet heta. Gunilla Hult-Backlund kommer att vara den nya chefen och arbetar nu för att dels ta över inspektörer från Socialstyrelsen och dels för att bygga upp den nya myndighetsstrukturen. Tandvårdsskadeförbundet har hittills haft negativ erfarenhet av Socialstyrelsens inspektörer då många läkare och tandläkare känt sig påhoppade av inspektörerna och en del har fått legitimationen indragen.
SBU negativa till medicinering med sköldkörtelextrakt
- Forskning
- Hälsa
Sköldkörteln producerar fem olika hormoner och brist på en eller flera förekommer. Många amalgamskadade har sådana problem. Nu har SBU som är statens kunskapscentrum för hälso- och sjukvård i ett frågesvar gett besked om att medicinering med hormonet T4 ska vara ett förstahandsalternativ. Av svaret framgår att SBU är negativ till torkad sköldkörtel från gris, vilket hjälpt många tandvårdsskadade. Dock anses studier på sköldkörtelextrakt vara få slutsatserna bör dras med försiktighet.