Nyheter
Kampanj för amalgamfri tandvård i USA
- Dentala material
- Hälsa
I så gott som alla världens länder pågår diskussioner om att fasa ut amalgam. Främst av miljöskäl och som en följd av att mer än 140 länder enats om en kvicksilverkonvention. I USA pågår sedan några veckor tillbaka en stor kampanj för kvicksilverfri tandvård och detta i samband med att FN och UNEP ska anta den så kallade Minamatakonventionen.
Beräkna matens näringsinnehåll
- Hälsa
Att ha en bra näringsstatus är livsviktigt för alla och inte minst för dem som inte är friska. Bra mat består av fullkornsprodukter, mycket grönsaker, bär och frukt samt fisk och annan animalisk föda. Använd Livsmedelsverkets näringstabeller för att beräkna ditt eget näringsintag och genomför ständiga förbättringar av dina egna matvanor.
Födämnesallergi kopplat till arsenik, bly och kvicksilver
- Hälsa
I en serie undesökningar under titeln National Health and Nutrition Survey (NHANES) undersöker man olika sjukdomar i relation till olika näringsfaktorer och gifter. Kvicksilver relaterades till allergier mot ägg och mjölk.
Tandvård under ekonomisk kris
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Isländska forskare undersökte hur den ekonomiska krisen år 2008 påverkade befolkningens tandhälsa. De fann att män förbättrade tandhälsan genom att dagligen borsta tänderna, använda tandtråd och i högre utsträckning än tidigare gick på årliga kontroller hos tandläkarna. Arbetslösa kvinnor gick också i högre utsträckning på årliga kontroller. Däremot hoppade studenter oftare över de regelbundna tandläkarbesöken.
Kvicksilver, synstörningar och neurologi
Synstörningar hör till de vanligaste symtomen vid påverkan av amalgam och vid annan kvicksilverexponering, likaså är de vanliga vid olika neurologiska sjukdomar. Översikten i Neurology and Neurophysiology beskriver de förändringar i synfunktionerna man finner vid ett urval neurologiska sjukdomar och som orsakas av skador i hjärnan, synnerven och näthinnan.
Rätten till dina journaler
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Tandvårdsskadeförbundet rekommenderar medlemmarna att begära kopia på sina journaler och det gäller även tandläkarjournaler. Läkare och tandläkare är skyldiga enligt lag att föra journal och att spara den i minst tio år. Alla har rätt att läsa eller få kopia på sin egen journal. Felaktigheter i journalen ska rättas, men den ursprungliga texten ska vara kvar med notis om rättelsen.