Nyheter

D-vitamin behövs i vintermörkret

Få ämnen har uppgraderats så mycket som D-vitamin under senare år. I Sverige får vi främst D-vitamin under sommarhalvåret då solljuset kan bilda detta vitamin i huden som sedan lagras och används under vintern. Brist på D-vitamin kan uppträda som vinterdepression eller om det tar slut först till våren som vårdepression. D-vitamin minskar också risken för cancer, autoimmuna sjukdomar, stroke och mycket mer. Många behöver ta extra tillskott under vintern.

Läs mer »

En fin julklapp - ät dig frisk från karies

I USA finns en rörelse som anser att tandvård bara behövs i undantagsfall. Genom att äta för att skapa bättre balans mellan kalcium, fosfor och fettlösliga vitaminer anses hål i tänderna kunna självläka. Terapeuter och holistiska tandläkare arbetar enligt denna metod med gott resultat. Lyssna på eller läs Ramiel Nagel som själv tröttnade på tandläkarna och inte ville att barnen skulle plågas i tandläkarstolen.

Läs mer »

Myndigheterna borde varna för fluor

Socialstyrelsen har undersökt mineraliseringsstörningar hos barn och ungdomar upp till 20 år och vilka ersättningsmaterial som ska användas. Risken för fluorskador belyses då dessa är relativt vanliga, men ingenting sägs om att myndigheterna borde varna för fluor och att dessa skador faktiskt är helt onödiga med rätt upplysning till vårdnadshavare.

Läs mer »

Torka händerna med varmluftsfläkt ? bli smutsigare

En del personer kanske har haft en fundersam tanke när de torkat händerna under en fläkt på offentliga toaletter eller vårdinrättningar. Vart tar kvarvarande rester av bakterier vägen?

Läs mer »

Granska efterlevnaden av tandvårdsförordningen

Få patientgrupper har så svårt att komma fram i vården som tandvårdsskadade. Trots allvarliga symtom som värk, extrem trötthet, mag- och tarmproblem, svårt att minnas och koncentrera sig, dimsyn, feber med mera blir många dåligt bemötta och blir inte lyssnade på. Ett mer patientcentrerat arbetssätt i vården hade sannolikt inte skapat denna oetiska och samhällsekonomiskt kostsamma situation som många tandvårdsskadade befinner sig i. Myndigheten för Vårdanalys borde granska detta.

Läs mer »

Äldre har kvar egna tänder

Äldre har mellan 15 och 20 egna tänder kvar när de är gamla, visar Socialstyrelsens statistik från Tandhälsoregistret. Därmed har de också många amalgamfyllningar och kanske dessutom guld. Många har hög kvicksilverbelastning med risk för ohälsa och Tandvårdsskadeförbundet har beräknat att varje avliden i genomsnitt har omkring 15 gram kvicksilver i tänderna som frigörs vid kremering. Av både hälso- och miljöskäl borde det därför vara gratis att ta bort amalgam.

Läs mer »

Sida 560 av 747 sidor < Första  < 558 559 560 561 562 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)