Nyheter
D-vitamin behövs i vintermörkret
- Hälsa

Få ämnen har uppgraderats så mycket som D-vitamin under senare år. I Sverige får vi främst D-vitamin under sommarhalvåret då solljuset kan bilda detta vitamin i huden som sedan lagras och används under vintern. Brist på D-vitamin kan uppträda som vinterdepression eller om det tar slut först till våren som vårdepression. D-vitamin minskar också risken för cancer, autoimmuna sjukdomar, stroke och mycket mer. Många behöver ta extra tillskott under vintern.
En fin julklapp - ät dig frisk från karies
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
I USA finns en rörelse som anser att tandvård bara behövs i undantagsfall. Genom att äta för att skapa bättre balans mellan kalcium, fosfor och fettlösliga vitaminer anses hål i tänderna kunna självläka. Terapeuter och holistiska tandläkare arbetar enligt denna metod med gott resultat. Lyssna på eller läs Ramiel Nagel som själv tröttnade på tandläkarna och inte ville att barnen skulle plågas i tandläkarstolen.
Myndigheterna borde varna för fluor
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Socialstyrelsen har undersökt mineraliseringsstörningar hos barn och ungdomar upp till 20 år och vilka ersättningsmaterial som ska användas. Risken för fluorskador belyses då dessa är relativt vanliga, men ingenting sägs om att myndigheterna borde varna för fluor och att dessa skador faktiskt är helt onödiga med rätt upplysning till vårdnadshavare.
Torka händerna med varmluftsfläkt ? bli smutsigare
En del personer kanske har haft en fundersam tanke när de torkat händerna under en fläkt på offentliga toaletter eller vårdinrättningar. Vart tar kvarvarande rester av bakterier vägen?
Granska efterlevnaden av tandvårdsförordningen
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Få patientgrupper har så svårt att komma fram i vården som tandvårdsskadade. Trots allvarliga symtom som värk, extrem trötthet, mag- och tarmproblem, svårt att minnas och koncentrera sig, dimsyn, feber med mera blir många dåligt bemötta och blir inte lyssnade på. Ett mer patientcentrerat arbetssätt i vården hade sannolikt inte skapat denna oetiska och samhällsekonomiskt kostsamma situation som många tandvårdsskadade befinner sig i. Myndigheten för Vårdanalys borde granska detta.
Äldre har kvar egna tänder
- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Äldre har mellan 15 och 20 egna tänder kvar när de är gamla, visar Socialstyrelsens statistik från Tandhälsoregistret. Därmed har de också många amalgamfyllningar och kanske dessutom guld. Många har hög kvicksilverbelastning med risk för ohälsa och Tandvårdsskadeförbundet har beräknat att varje avliden i genomsnitt har omkring 15 gram kvicksilver i tänderna som frigörs vid kremering. Av både hälso- och miljöskäl borde det därför vara gratis att ta bort amalgam.