Nyheter
Upprop om amalgamfritt Asien
- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Diskussionerna om amalgamets hälsorisker pågår i Asien med full kraft. Mer än 137 organisationer från Bangladesh, Indien, Nepal, Sri Lanka, Pakistan och Thailand ställer gemensamt krav på ett amalgamfritt Asien. Detta samtidigt som amalgamföretagen försöker sälja in amalgam i många utvecklingsländer då marknaden i Europa och USA är på väg att försvinna.
Sötningsmedel med besk eftersmak
- Forskning
En stark hälsotrend är att minska sitt sockerintag, men många tillgriper då den enkla vägen för att ändå tillfredsställa sitt sockersug genom att övergå till light-produkter med artificiella sötningsmedel.
Folktandvården nekade kvinna vård
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
En kvinna i Vetlanda nekades komma till folktandvården trots inflammation och akuta problem med tänderna. Hon hänvisades till privattandvården. Senare fick hon vård på folktandvårdens akutmottagning. Detta är ingen trevlig inställning till folk med stora problem med tänderna. Flera av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar rapporterar att tandvården inte vill ta emot dem och särskilt gäller det känsliga personer som ställer krav både på skydd vid fyllningsbyte och särskilda material.
Information från IAOMT
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik
IAOMT (International Academy of Oral Medicine and Toxicology) har mycket information på sin hemsida och arbetar aktivt för minskat amalgamanvändningen. Här länkar vi till ett bildspel om riskerna med amalgam. Bland annat får man veta att pojkar är mer känsliga än flickor. Vi får också veta att 3-17 mikrogram kvicksilver varje dag frigörs från amalgamfyllningar och att det är mer än rekommenderat gränsvärde. Njurskador, minnesproblem och spåkproblem är annat som tas upp.
Tungmetaller skadar avgiftningsenzymer och DNA-reparation
Tungmetaller som bly, kadmium och kvicksilver binder till svavelgrupper i proteiner och andra cellkomponenter och orsakar oxidativ stress (fria radikaler). Även om exponeringen är låg och inte orsakar sjukdom stressas organismen och förändringar kan mätas. Långvarig och låg belastning kan leda till att försvaret mot andra sjukdomsframkallande processer försvagas.
Kvicksilver påverkar även i låga doser

Försök på möss visar att även låga halter kvicksilver påverkar hjärna, lever och njurar. Mössen fick tungmetaller via dricksvattnet. Kvicksilver medförde bland annat att halten magnesium och koppar ökade extremt mycket och arsenik minskade halten zink. Upptäckten är skrämmande då man tidigare trodde att låga halter inte hade någon biologisk betydelse.