Nyheter

Magnesium och kalium, men inte kalcium, skyddar mot stroke

Magnesium har en välkänd skyddande effekt mot hjärt-kärlsjukdom och stroke, men inverkan av kalcium och kalium är mindre väl undersökta. Kalcium är nödvändigt men för mycket orsakar hjärtstörningar. De tre ämnena är kroppens vanligaste mineraler.

Läs mer »

Ny årsrapport från biverkningsgruppen i Bergen

Biverkningsgruppen i Bergen i Norge har nu kommit med en rapport för 2014 års verksamhet. Av den framgår att biverkningar från amalgam fortsätter att komma in, men också att biverkningar av andra metaller och kompositer blir vanligare. Samma trend som Tandvårdsskadeförbundet ser. Antalet biverkningsrapporter med amalgam är fortfarande många.

Läs mer »

Rotfyllningar - undersökning Malmö Högskola

Forskaren Helena Fransson vid Malmö Högskola har undersökt hur väl rotfyllningar fungerar. Hennes forskning visar att överlevnaden av rotfyllningar är drygt 93 procent efter sex år. Något sämre hos äldre personer 65-74 år. Hon har inte kunnat undersöka eventuella komplikationer eller överlevnaden efter 15-20 år. Tandvårdsskadeförbundets erfarenhet är att rotfyllningar är av ondo och kan orsaka mängder av hälsoproblem. Anledningen är bakterieinvasion i tanden och dess dentinkanaler.

Läs mer »

Skarp kritik mot redovisning av kvicksilver från amalgam

I USA pågår från myndigheternas sida försök att marginalisera riskerna med amalgam i tänderna. Starka krafter vill behålla amalgamet i tandvården. Professor Boyed Haley går i svaromål och säger att FDA borde göra om hans försök som visar kraftigt läckage av kvicksilverånga från amalgamfyllningar istället för att godta beräkningsmodeller som amalgamintressenter gör. Professor Haley serverar svidande kritik mot myndigheternas agerande.

Läs mer »

Lök mot aluminium

Lökväxter har sedan antiken rykte om sig att bota eller skydda mot sjukdomar, något som modern forskning visat ha ett reellt underlag. Främst är det vitlök som undersökts, men även andra lökväxter innehåller skyddande ämnen.

Läs mer »

Avtagbara tandställningar i plast bättre än metalltrådar

Tandställningar med metalltrådar är definitivt inte bra för personer som är metallkänsliga. Nu finns tandställningar i genomskinlig plast som kan tas av när man äter eller när man borstar tänderna. Dessa tandställningar visade sig i en nyligen gjord undersökning vara bättre för tandköttet och skapade också färre plaque än metallställningarna. Sannolikt är de också bekvämare att bära.

Läs mer »

Sida 522 av 750 sidor < Första  < 520 521 522 523 524 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)