Tandläkaren ansåg att flickans svenska var för dålig
Tandläkaren ville avvakta med att operera den nioåriga flickans tand. Orsaken var att hon då skulle hinna lära sig svenska bättre.

Några månader senare dog flickan i blodförgiftning.
? Ytterst beklagligt att flickan dog, säger Raimo Pälvärinne, tandvårdsdirektör Folktandvården Östergötland.

Förra året uppsökte en nioårig flicka flera gånger Folktandvården i Norrköping med svår tandvärk, svåra kariesproblem och varböld i munnen.

9-årig flicka fick inte vård ? dog

Tandläkaren beslutade att dra ut den angripna tanden. Men flickan, som var nyinflyttad i Sverige och som tidigare inte fått behandling i Sverige, var orolig och operationen gick inte att genomföra.

Skulle mogna
Två gånger ställdes behandlingen in. Enligt tandläkaren var det omöjligt att få flickan att gapa och att få henne att samarbeta. I en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen framkommer att tandläkaren bestämde sig för att avvakta med operationen i sju månader. Motiveringen var att ?patienten då skulle bli van vid svenska språket? vilket skulle underlätta kommunikationen mellan tandläkare och patient. Under tiden fick flickan antibiotika mot muninflammationen.

Ett par månader senare tvingades flickan uppsöka sjukhusakuten med sin mamma. Hon hade svåra munplågor och var mycket svullen över vänster ansiktshalva. Flickan skickades omgående till en käkkirurgisk klinik där en svår blodförgiftning konstaterades. Hennes tillstånd blev snabbt sämre och två dygn senare dog flickan. Raimo Pälvärinne är tandvårdsdirektör på Folktandvården Östergötland.

“Ytterst ovanligt”
? Det var en del kommunikationsproblem med flickan och hennes föräldrar som inte kunde svenska så bra. Detta är ytterst ovanligt. Under alla mina år har jag aldrig varit med om att en patient avlidit i samband med tandbehandling, säger Raimo Pälvärinne.

? En utredning kring fallet har tillsatts och även om den inte får flickan tillbaka i livet kan den förhoppningsvis visa vad som gick fel, säger Raimo Pälvärinne.

Birgitta Hagström är enhetschef på Socialstyrelsen region sydöst.

? Jag känner inte till ärendet, men vi kommer att utreda det precis som vi brukar med lex Maria-fall. Sedan får vi se vilka åtgärder som kan bli aktuella, säger Birgitta Hagström.

Läkaren som inte åtgärdade flickans munproblem arbetar kvar som vanligt.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)