Berit Köhler medlem i Tandvårdsskadeförbundet Stockholmsdistrikt har haft epilepsi så gott som hela sitt liv. Hon är efter amalgamsanering betydligt bättre än tidigare och från att ha haft flera anfall per dag har hon nu något per månad. Dock är hon fortsatt känslig för metaller. Titanskruv i en tå gav exempelvis ökade epileptiska anfall. Nu har tandläkaren föreslagit titanimplantat, vilket Berit har erfarenhet av att det ökar antalet epileptiska anfall markant. Ändå säger landstinget i Stockholm att hon inte har rätt att få ersättning för annat än titan. Väljer hon Zirkonia-implantat får hon alltså betala det själv. 

Hur landstinget resonerar är svårt att förstå. Epilepsi är ett svårt sjukdomstillstånd som också kostar landstinget pengar i form av vård och lagning av sönderbitna tänder. Tandläkaren anser att implantat är det bästa för Berit då hon annars riskerar andningsproblem om en protes sätter sig fel under ett anfall. Men inte heller tandläkaren förstår riskerna med implantat av titan. 

Ytterligare tandläkare inklusive Tandvårdsskadeförbundet är involverade i Berits fall. En tandläkare har nu ansökt om bidrag för att sätta in zirkoniaimplantat men fått avslag med hänvisning till att zirkonia inte anses hållbart. Tandvårdsskadeförbundet har skickat artikeln (med flera referenser) publicerad i Tf-bladet nr 2/2017 som handlar om att Zirkonia är lika hållbart som titan och dessutom ger färre besvär med pariimplantit. 

Se artikel om Berit Köhler och hennes epilepsi kopplat till amalgam (Tf-bladet nr 2/2017)
Till Tf:s svar till landstinget
Mer om titan Tf-bladet nr 2/2017
Mer om hållbarhet och titanimplantat

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)