Artiklar

En dos vaccin räcker för att friska ska få ett fullgott skydd mot svininfluensan. Det meddelade Läkemedelsverket och Socialstyrelsen på fredagen.

Svininfluensan Läkemedelsverket: En dos räcker

Läkemedelsverket: En dos räcker
Publicerat 2009-11-06 13:26

Friska individer, från 13 års ålder, inklusive äldre personer och friska gravida kvinnor: en hel dos (0,5 ml)

Medicinska riskgrupper (definierade av Socialstyrelsen)
Individer med fullgott immunförsvar från 13 års ålder: En hel dos (0,5 ml)
Individer med nedsatt immunförsvar från 13 års ålder: Två hela doser (0,5 ml vardera) Doserna ges med minst 3 veckors intervall.

Barn
Barn från 3 år och upp t.o.m 12 års ålder: Två halva doser (0,25 ml vardera). Doserna ges med minst 3 veckors intervall.
Barn som tillhör en riskgrupp, inklusive barn med nedsatt immunförsvar från 6 månader upp t.o.m 12 år; Två halva doser (0,25 ml vardera). Doserna ges med minst 3 veckors intervall.

Läkemedelsverket utreder för närvarande om barn (som inte tillhör någon riskgrupp) i åldersgruppen 6 mån – 3 år bör vaccineras och kommer inom kort att lämna besked.

SvininfluensanSenaste nytt Sjuke Neo skickades hem tre gånger Vaccin misstänks ha orsakat dödsfall Influensaspridningen stannar av Svininfluensan avskräcker pilgrimer Norska allergiker får särskilt vaccin Svininfluensan ställer in julbord Influensasjuk flyttad till KS 15 svenskar döda i svininfluensan Kritik mot “antivaccineringskampanj” Ännu en dansk död i svininfluensa Bakgrund Så vet du om du behöver söka vård 30 frågor och svar om svininfluensan Feber och problem med luftvägarna symtom på smittan Så planerar ditt län för massvaccinering Svininfluensan – frågor och svar Analys Karin Bojs: Vi visste att svininfluensan kan döda Konspirationsteorier gör människor rädda i onödan Svininfluensan blir lite klarare Alla måste förbereda sig omedelbart Det är rena resesoppan DN i Mexiko Vardagen är på väg tillbaka i Mexiko “Jag tror att det är en stor konspiration” Annons: – Vi har tittat igenom data på både det gamla prototypvaccinet och det nya vaccinet. Efter att ha jämfört och tagit hänsyn till olika faktorer ser vi inte att man skulle behöva ge mer än en dos till friska vuxna, säger Jan Liliemark, professor vid Läkemedelsverket.

Även många av riskgrupperna klarar sig med en dos Pandemrix. Bara de som har nedsatt immunförsvar rekommenderas att ta två doser. Samma råd gäller för barn under 13 år.

Läkemedelsverket lägger dock in en brasklapp:

- Det här är dagens situation. Om en andra, betydligt allvarligare våg influensa kommer så måste det finnas en beredskap för att ge en andra dos till de som bara fått en första. Man kan inte blåsa faran över eller säga att det är ett definitivt beslut.

När Sverige ändå köpt in två doser vaccin till samtliga, varför inte använda dem?

- Eftersom man då skulle vaccinera 80 procent av befolkningen i onödan en andra gång.
Det är ju en del biverkningar med vaccinet, därför finns inte anledning att utsätta 80 procent av befolkningen för en andra dos om det inte är nödvändigt.

- Men som sagt, det kan komma i ett annat läge om influensan ändrar karaktär, säger Jan Liliemark.

Hur ska samhället bära sig åt för att vara redo i ett sådant läge?

- Mellan raderna kan man lätt förstå vår uppmaning: sälj inte de här doserna av vaccinet så att vi står utan om det kommer en andra våg som ser elakare och annorlunda ut.

Men om viruset muteras, behöver vi då inte ett nytt vaccin?

- Det beror på hur stor mutationen är. Är det en mindre förändring kan man få ett starkare skydd av en andra dos. Är det en stor förändring av viruset behöver man sannolikt ta fram ett nytt förändrat vaccin.

Jenny Stiernstedt
jenny.stiernstedt@dn.se

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)