Artiklar

Försäljningen av lågenergilampor trefaldigas nu när glödlampan fasas ut. Det innebär att 75 kilo kvicksilver måste tas om hand varje år. Men en av fem lågenergilampor når aldrig återvinningen.

Miljoner lampor med kvicksilver försvinner

Vart tar lågenergilamporna vägen när de tjänat ut? 80 procent samlas in och går till återvinning, enligt Belysningsbranschens uppskattning. Men var femte är på vift.

Problemet är att varje lågenergilampa innehåller upp till fem milligram kvicksilver, ett av de allra farligaste kända miljögifterna. Och nu ökar försäljningen av lågenergilampor kraftigt.

-?Vi bedömer att antalet fördubblas eller tredubblas på några års sikt nu när glödlampan förbjuds, säger Magnus Frantzell som är vd för organisationen Belysningsbranschen.

Det skulle innebära att cirka 10 till 15 miljoner lågenergilampor årligen säljs om några år. Om insamlingen ligger kvar på dagens nivå, så betyder det att upp till 10-15 kilo kvicksilver inte tas om hand.

Enligt Peter Ingvarsson, som är informationschef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, slängs vanliga glödlampor ibland felaktigt i glasåtervinningen. Nu är han orolig för att lågenergilampor ska gå samma väg.

-?Det kan innebära en betydande riskfaktor, säger han.

Men ännu har inga incidenter inträffat på återvinningsstationerna.

I hushållssoporna då? Nej, enligt branschorganisationen Avfall Sverige, är det än så länge ovanligt att lågenergilamporna hamnar i soppåsen. Det visar en sammanställning av sopanalyser som gjorts i flera kommuner.

-?Vi tror att många lågenergilampor ligger kvar hemma under diskbänken. Nu pågår ett antal projekt runt om i landet som vi hoppas ska göra att fler lampor samlas in, säger Jessica Christiansen, som ansvarar för farligt avfall på Avfall Sverige.

Ett exempel är insamlingsbehållaren Holken som Tekniska Verken i Kiruna har placerat ut i butiker. Ett annat exempel är återvinningsskåpet Samlaren, som utvecklats av Chalmers i samarbete med kretsloppskontoret i Göteborgs stad och återvinningsföretaget Renova.

Fler artiklar av: Charlotta von Schultz

Fakta Farligt för miljön

  • 5 miljoner lågenergilampor såldes i fjol.
  • 10-15 miljoner säljs årligen på några års sikt.
  • 80 procent samlas in idag.
  • 1 till 5 milligram kvicksilver finns i en lågenergilampa.
  • 1 tsk kvicksilver räcker för att förgifta en medelstor sjö.

Fakta Gör så här om lågisen går sönder

I en varm lampa förångas kvicksilvret och fyller slutligen hela lampan. Går en sådan lampa sönder tas kvicksilver i gasform lätt upp vid inandning och lagras sedan i kroppen.

Är lampan varm när den går sönder är rekommendationen att stänga alla dörrar, öppna fönstret och lämna rummet. Först efter 20?30 minuter är det riskfritt att gå in i rummet igen.

Då ska du samla in resterna från lampan med hjälp av en kartongbit och torka golvet och andra ytor med en fuktig trasa.

Resterna och även trasan ska sedan läggas i en glasburk med tättslutande lock och förses med en etikett som har texten ?kan innehålla kvicksilver? på. Burken ska lämnas som miljö­farligt avfall.

Om en kall lampa går sönder behöver man däremot inte lämna rummet. Hanteringen sköts annars på samma sätt som med den varma lampan.

Kvicksilvret sprids som små droppar som måste tas om hand. Annars finns det risk för att dropparna långsamt förångas, något som kan ge skador vid inandning.

Enligt de rekommendationer som finns är det viktigt att inte använda dammsugare för att få upp lampresterna.

Risken finns att dammsugaren finfördelar kvicksilverdropparna och att de då sprids ut i luften.

Källa: Kemikalieinspektionen, ELC (Europeiska lampbranschorganisationen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)