Artiklar

Det påstås ofta att nedsvalt kvicksilver i metallisk form inte tas upp eller i ytterst ringa grad absorberas. Jag har vid ett flertal tillfällen tagit upp frågan vid kontakt med myndigheter och i föredrag.

Påståendet ovan härrör från gamla fallbeskrivningar där patienter fått behandling med s.k. Miller-Abbot-sond, en gummislang som tyngdes med något kilo kvicksilver och som fördes ner i tarmen för att räta ut tarmvred. Dessa slangar gick ibland sönder och spillde ut kvicksilvret.

Patienterna överlevde (oftast) och fick ringa eller inga tecken på kvicksilverförgiftning. Dödsfall kunde emellertid inträffa, speciellt om någon Hg-kula hamnade i blindtarmen eller i någon tarmficka, långsamt löstes upp och frätte hål på tarmväggen med bukinflammation som följd.

Redan Stock påpekade att stora kulor Hg inte går att jämföra med finfördelade avskavningsprodukter från amalgam med sin stora sammanlagda yta. Det finns inga mätningar på upptaget från finfördelat kvicksilver i tarmen. I en tysk kort artikel påpekades bl.a. att metalliskt kvicksilver är lösligt i fett (jämför syfilisbehandling med gråsalva) och att fett absorberas på annat sätt än vattenlösliga ämnen.

Vidare verkar kvicksilvret från amalgam (enligt Biospektrons mätningar) vara synnerligen homogent fördelat i tarminnehållet och kan troligen anses vara till stor del joniserat (i saltform).

Ingvar Skare har senare funnit att ca 3/4 av nedsvalt Hg från amalgam finns i tarmarna i absorberbar form. Hur mycket man sedan tar upp beror säkert på många faktorer, bl.a vad man har ätit.

Givetvis måste det (både kvicksilver och silver) vara i hög grad irriterande på tarmslemhinnan och vi har ju erfarenhet av personer som fått olika diagnoser på kroniska tarminflammationer och som sedan blivit bra när de tagit bort amalgamet.

Däremot hamnar säkert mycket lite av nedsvalt Hg i hjärnan. Hg (i måttliga kvantiteter) är inte speciellt irriterande på magen vilket beror på den höga kloridhalten. I tarmarna är pH annorlunda.

Kvicksilver som Hg-klorid eller bundet till protein tas i tarmen hos människa upp till 15 procent med stora individuella variationer, troligen mer än 15 procent eftersom det sker både ett upptag och en utsöndring samtidigt i tarmarna. Djurförsök visar ett troligt upptag på 25 procent och kanske upp till 40 procent.

Jag har hävdat på bl.a Socialstyrelsen att man ska jämställa nedsvalda amalgampartiklar med exponering för kvicksilversalt (15 procent absorption) eftersom mage och tarmar förmår lösa det mesta, t.o.m. spikar, rakblad och knappceller (innehållande Hg).

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)