Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Vad kostar amalgamet?
Per Erik Falk redogjorde i föregående nummer av TF-bladet för en SIFO-undersökning om allmänhetens inställning och besvär av amalgam. Falk fortsätter här med en beräkning av samhällskostnaderna för amalgamanvändningen.
Hur stor är den verkliga Hg exponeringen?
Jaro Pleva, som är korrosionskemist, har under ett flertal år specialstuderat kvicksilveravgången från amalgam. I följande artikel gör Pleva en kritisk granskning av senare års forskningsresultat.
Tungmetaller och psykisk hälsa
Psykiatern Ulrika Åberg har behandlat många patienter med amalgamförgiftning. Hon skriver härom sina tankar och erfarenheter när det gäller tungmetallers betydelse för den psykiska hälsan.
Sjukdomar och kvicksilver- påverkan
Inom TF har man gradvis insett att det finns ett samband mellan kvicksilver i amalgam och ett flertal olika sjukdomar. I den artikel som följer ges en sammanställning över de skriftliga uppgifter som finns om amalgamsanering på personer med sådana sjukdomar.
Rapport om R Sibleruds undersökning av den mentala hälsan hos MS-patienter med och utan amalgamfyllningar
En jämförelse av psykiska hälsan hos MS-patienter med amalgamfyllningar med sådana som fått sina fyllningar borttagna.
Samband mellan kvicksilver från tandamalgam och psykisk hälsa
En jämförelse mellan försökspersoner med och utan amalgam visade signifikanta skillnader i hur man uppfattade den egna psykiska hälsan. Personer som tagit bort sitt amalgam uppgav att symtom på psykisk ohälsa minskade eller försvann efter borttagandet. Resultaten tyder på att förgiftning av oorganiskt kvicksilver från amalgam orsakar psykiska störningar.