Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Okunskap eller medveten mörkläggning?
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Förbundets ordförande Margaretha Molius undrar i Tf-bladets ledare (3/2012) om tvångsmedicinering, psykdiagnoser och liknande är reslutatet av okunskap eller om det är medveten mörkläggning av kvicksilvrets farlighet.
Tandläkare sjukare än andra
Tandläkare lever längre än genomsnittet för befolkningen, men är mer sjuka och får större mängd mediciner. Forskarna bakom rapporten ger ett försiktigt råd till tandläkarna att sluta använda material som innehåller kvicksilver (amalgam). Dels skulle de få bättre hälsa själva och dels skulle deras patienter må bättre.
Möte om utfasning av kvicksilver och amalgam i EU
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
EU-kommissionen har precis haft ett möte med tjänstemän från de olika länderna och experter angående utfasning av kvicksilver och förslag om ett förbud av amalgam. Fler möten kommer att hållas innan kommissionen är redo för beslut. Till detta möte skickades ett brev från “Zero Mercury Campain” för att belysa amalgamfrågan.
D-vitaminer, aminer och mycket mer på IAOMT:S möte
Flera intressanta föreläsningar hölls vid IAOMT:s möte i Skövde 6-7 oktober 2012. Där togs upp nya rön om D-vitamin, känslighet för aminer, selen och dess påverkan på kroppens energimetabolism, genetiska problem och kvicksilver, behandling av borrelia respektive sköldkörteln.
Felaktiga råd om amalgam på 1177
- Dentala material
- Hälsa
Vårdguiden www.1177.se har utökats med information om tandvårdsmaterial och biverkningar av dessa. Tyvärr är det både felaktigt och vilseledande och särskilt gäller det information om amalgam och tandvårdsförordningens 7§. Tandvårdskadeförbundet protesterade redan i våras mot de skrivningar som då sändes ut och även Amalgamskadefonden har agerat kraftfull för mer korrekt information.
Tinnitus försvann då tand drogs ut
- Dentala material
- Hälsa
Bakterier, svampar och gifter härjar i rotfyllda tänder och kan ställa till med allehanda besvär. Tandläkar Bobbie Beckman skriver i Tf-bladet nr 3/2012 om hur dessa mikroorganismer kommunicerar med varandra och samverkar för att öka produktionen av bakteriegifter. Bobbie Beckman anser att rotfyllda tänder ofta ställer till med problem. Han berättar om en kvinna vars tinnitus försvann då en rotfylld tand drogs ut.