Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Näringstillskott del i både frisk- och sjukvård
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Socialstyrelsen har rekommenderat vårdgivarna att verka för livstilsförändringar hos sina patienter, skriver Per Arne Öckerman i Medicinsk Access. Det handlar i första hand om att lägga om matvanor och öka den fysiska aktiviteten. Dock anser Per Arne Öckerman att tillskott av multinutrienterna borde diskuteras mer då många i dag lider brist på vitaminer, mineraler och fettsyror av flera olika skäl.
Amalgamsanering förbättrar hälsan
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Tandvårdsskadeförbundets medlemmar vet att amalgamsanering förbättrar hälsan hos personer med mag-tarmproblem, trötthet, värk och problem med koncentrationen. Nu har biverkningsgruppen i Bergen konstaterat detsamma i ett försök med 23 personer som sanerades och jämfördes med en referensgrupp. Bra att forskare bekräftar våra resulat.
Njurskador, tungmetaller och antioxidanter
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Att njurarna tar skada av tungmetaller är känt. Nu finns en intressant review-artikel som sammanfattar forskning på området. I den tas också upp betydelsen av antioxidanter som vitamin A och E för att hindra skador orsakade av oxidativ stress.
Avgiftning och kroniska sjukdomar
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Tandvårdsskadeförbundets medlemmar behöver ofta avgifta kroppen efter sanering av amalgam. Anledningen är höga halter kvicksilver som fortfarande finns kvar i kroppen. Forskare riktar nu alltmer blicken mot avgiftning som ett sätt att bli av med kroniska och ofta oförklarliga sjukdomar. Forskaren Margaret Sears från Kanada har nu publicerat en genomgång av olika så kallade keleringsterapier – en mycket intressant sammanfattning av olika avgiftningsmetoder och relevans för olika metaller.
Patienternas roll i vården bör stärkas
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Patienterna har för litet inflytande på vården, menar Riksrevisionen i en ny rapport. Detta trots att forskning visar att behandlingen blir effektivare om patienter och anhöriga aktivt deltar i utformning och genomförande av vården. Riksrevisionen är tydlig i rapporten och anser att Socialstyrelsen och Myndigheten för vårdanalys ska förbättra patientorganisationernas och patienternas inflytande i vården. Vid framtagning av underlaget intervjuades representanter från Tandvårdsskadeförbunde
Allt svårare få fyllningsbyte
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Landsting och regioner försvårar för tandvårdsskadade att få fyllningsbyten som ett led i en medicinsk behandling eller inom ramen för hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd. Trots att tandvårdsförordningens (1998:1338) 7 § skulle underlätta för förbundets medlemmar att byta fyllningar har det blivit allt svårare att få fyllningsbyten godkända. Ta upp detta med dina regionala politiker! Det behövs ändringar i de riktlinjer som landsting/regioner ställt sig bakom.