Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Kompositer lika hållbara som amalgam
- Dentala material
- Forskning
Ytterligare en undersökning som visar att kompositer är minst lika hållbara som amalgam i ett kortare perspektiv. I denna undersökning har patienterna följts i två år. Dock finansierad av ett företag som säljer kompositer.
Var så god nästa som talbok
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Margaretha Molius bok “Var så god nästa” finns nu att beställa som talbok. Boken beskriver en tandsköterskas vardag. Vi får veta hur amalgam knådades med bara händerna, kraven från tandläkarcheferna, de långa arbetsdagarna och de höga kvicksilverkoncentrationerna på klinikerna som gav en rad sjukdomsbesvär. Arbetsmijöberättelsen är intressant och tankeväckande och ger god inblick i den politiska amalgamdebatten.
Ny tillsynsmyndighet
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Den nya myndigheten “Inspektionen för vård och omsorg startar den 1:a juni 2013. Om det blir bättre eller sämre för läkare och tandläkare som behandlar amalgamskadade är svårt att veta. Vi hoppas det blir bättre.
Amalgamförbud diskuteras i många länder
Världen runt pågår diskussioner om att förbjuda amalgam. Människor skadas dagligen av sina tandfyllningar. Här länkar vi till en artikel som visar debatten i Australien. Det påminner mycket om de diskussioner som tidigare förts och fortfarande förs i Sverige.
Kremering, miljöhot och slöseri
- Dentala material
- Hälsa
- Miljö

Minst 22 ton metaller i form av implantat och tandfyllningar begravs tillsammans med askan på svenska kyrkogårdar. Slöseri med resurser och risk för miljöföroreningar säger Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund. Därtill kommer allt kvicksilver från amalgamfyllningar som förångas med risk för stora utsläpp om reningen inte fungerar.
Remissyttrande angående förslag till ny patientlag
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Remissyttrande har lämnats angående patientskadeutredningens förslag om ny patientlag (SOU 2013:2). Tandvårdsskadeförbundet tar bland annat upp att tandvården bör vara en del av sjukvården, att vårdpersonal ska arbeta efter vetenskap och beprövad erfarenhet i ett internationellt perspektiv och att tillgängligheten för bland annat personer med kemisk känslighet respektive känslighet för elektromagnetiska fält ska öka.