Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Näringsbrister av mediciner
- Forskning
- Hälsa
- Politik
En forskningsrapport visar att flera av våra vanliga mediciner orsakar brister av bland annat zink, B-vitaminer och C-vitamin. Medlemmar i Tandvårdsskadeförbundet som ofta av andra skäl lider av näringsbrister måste därför vara uppmärksamma vid långvarig medicinering. Läkare bör i högre utsträcking kontrollera näringsstatus och förskriva vitaminpreparat.
Fortfarande saknas biverkningsregister för dentala material
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Ett biverkningsregister för dentala material är nödvändigt för att vi som patienter ska få tillgång till bättre tandvårdsmaterial. Hittills har kontrollen av dentala material varit näst intill obefintlig. Trots många försök har fortfarande ingenting hänt.
Amalgam viktig faktor i kemisk överkänslighet
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Många med kemisk överkänslighet är också känsliga för kvicksilver och därmed sina amalgamfyllningar. Så gott som alla i den refererade italienska undersökningen hade någon form av överkänslighet mot metaller. Förbättringar uppmättes efter amalgamsanering.
Farliga implantat ska bytas
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Farliga bröstimplantat (Poly Implant Prothèse (PIP)) rekommenderar Läkemedelsverket ska bytas ut. Dessutom anser de att läkare ska informera sina patienter om farorna. Det är förstås förfärligt med bröstimplantat som riskerar läcka giftiga ämnen. Men hur är det med amalgamfyllningar? De läcker ju hela tiden. Kanske dags att informera om detta och rekommendera utbyte mot mindre farligt material.
Kvicksilver bleker huden
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Världshälsoorganisationen (WHO) har konstaterat att så många som 77 procent av kvinnorna i Negeria använder produkter för att skinnet ska bli ljusare. Många av dessa blekningsprodukter innehåller kvicksilver, som blockerar produktionen av melanin. Därmed minskar hudens färgpigment och gör den ljusare.
Är rent vatten onyttigt?
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
Många av våra livsnödvändiga mineraler kommer från dricksvattnet, berättade Ingegerd Rosborg på Svenska Ortomolekylära Sällskapets möte i Stockholm. Osmosrenat vatten, t ex vid avsaltning av havsvatten är så gott som fritt från mineraler, vilket kan göra folk sjuka, berättade hon. Själv blev hon sjuk av att dricka extremt surt brunnsvatten under många år. Då väcktes intresset för vattnets kemi och nu är hon en av världen ledande forskare när det gäller dricksvattets näringsinnehåll.