Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Farligt andas in kvicksilverånga

Man ska absolut inte andas in kvicksilver. Det är ett mycket giftigt ämne som man helst ska undvika att jobba med, säger Jörn Nielsen, överläkare på arbets- och miljömedicin i Lund. Det handlar om kvicksilver från lysrör – men kanske är denna forskning även applicerbar på kvicksilver från amalgamfyllningar.

Läs mer »

Tandvårdsstatistik hos försäkringskassan

Intressant statistik finns på försäkringskassans hemsida. 73 procent går regelbundet till tandläkaren och en fjärdedel av dessa har kariesangrepp. Totalt konsumerade invånarna i landet tandvård för 14,3 miljarder kronor och av dessa var 4,8 miljarder högkostnadsskydd. Drygt 24 000 personer satte in implantat år 2011 och majoriteten var titanimplantat. Statistiken visar också att en mindre andel tar bort sina implantat. Orsaken kan vara överkänslighet och allergier.

Läs mer »

Känd kvicksilverforskare nekas delta i EU:s expertpanel

En av världens duktigaste kvicksilverforskare som studerat amalgams påverkan på människor, Joachim Mutter, nekas delta i EU:s expertpanel för kvicksilver. En expertpanel var huvuduppgift är att studera dentalt amalgam. Pavlos Mouatidis är ansvarig för kommittén (SCENIHR/SCHER) som handlägger frågan. Mouratidis skriver att Mutter inte behövs nu, men att kommittén kontaktar honom ifall ytterligare experter behövs.

Läs mer »

Lågenergilampor och kvicksilver

Sörmlands radio har uppmärksammat riskerna med lågenergilampor som innehåller kvicksilver. De berättar bland annat svårighet att ta reda på om lamporna innehåller kvicksilver eller ej och vet man inte det som konsument är det inte heller troligt att trasiga lampor omhändertas på rätt sätt. Om en lampa med kvicksilver går sönder ska man vädra rummet. Därefter ska delarna plockas upp och förvaras i en tät behållare och senare lämnas till återvinning.

Läs mer »

Vaccin mot svininfluensa - ett oprövat och farligt kort

Narkolepsi som biverkan av vaccin mot svininfluensa uppmärksammas alltmer. Nu senast i tidningen Reuters där en svensk flicka 14 år intervjuas. Hon säger att nu äter hon Ritalin för att bli pigg, lugnande medel för att kunna sova och Prozak för att kunna fungera.

Läs mer »

Gifter i barnmat

Viss barnmat innehåller tungmetallerna arsenik, bly och kadmium i varierande grad. Det kan i vissa fall innebära en hälsorisk för små barn, skriver Livsmedelsverket.

Läs mer »

Sida 616 av 774 sidor < Första  < 614 615 616 617 618 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)