Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Falska uppgifter om amalgamets hållfasthet

EU:s expertkommitté SCENIHR liksom många tandläkare hävdar att amalgam är mer hållfast än andra material. En review-artikel där forskare gått igenom ett stort antal vetenskapliga rapporter som handlar om hållfasthet hos dentala material visar att denna slutsats är falsk. De har funnit att andra material är minst lika hållbara som amalgam. Hållfasthetsargumentet är således inget bra argument. Dessutom orsakar amalgam mikrosprickor, vilka gör tänderna spröda när man blir äldre.

Läs mer »

Fria vårdvalet styr fel enligt Riksrevisionen

Riksrevisionen har granskat det fria vårdvalet och hur det påverkat sjukvården. Slutsatsen är att patienter med störst vårdbehov trängs undan till förmån för dem med mindre behov. Anledningen är att vårdvalsalternativ och ersättningar utformas av respektive landsting/region. Därmed har olikheterna över landet ökat istället för minskat. Riksrevisionens förslag är att regeringen förenklar ersättningssystemet och styr vården mot etiska principer.

Läs mer »

Fluor bildar fria radikaler och dödar celler vid låga koncentrationer

Tandläkarna har länge förespråkat fluor som kariesförebyggande medel. Fluor är emellertid giftigt i låga koncentrationer.

Läs mer »

Amalgam diskuterades på ett seminarium i Bangkok

UNEP:s möte angående Minamatakonferensen om kvicksilver i Bangkok tog inte upp amalgam i de officiella diskussionerna däremot arrangerades ett särskilt möte (side event) om amalgam som ett samarbete mellan flera organisationer däribland Tandvårdsskadeförbundet via Word Alliance for Mercury-Free Dentistry och Zero Mercury Working Group (ZMWG). Amalgam finns med i ett annex till själva konventionen och kommer sannolikt upp vid nästa möte.

GLÖM INTE ATT SVARA PÅ EU:S ENKÄT OM AMALGAM!

Läs mer »

Patientinflytande i vården

Om det hade varit större mått av patientinflytande i vården hade Tandvårdskadeförbundets arbete inte varit så tungt och många hade inte behövt vara sjuka så länge och framför allt inte behövt bli illa behandlade i vården. Patientinflytande betyder att vården ges i samråd med den som är sjuk och att läkaren är lyhörd för patienten. I Sverige tycks det vara särskilt svårt med patientcentrerad vård medan det i Norge, Nederländerna och England åtminstone forskat inom området.

Läs mer »

Tandskador kan repareras

Att mindre skador på tänderna kan repareras av kroppen fann den amerikanske tandläkaren Weston Price redan i början av förra seklet. Ny forskning som tidigare beskrivits på denna hemsida ger honom rätt. I den mjuka delen av tänderna finns stamceller som teoretisk skulle kunna ombildas till både hård och mjuk tandvävnad. Forskarna berättar att dessa stamceller egentligen är stödjeceller till nervcellerna och att de sen i utvecklingen differentieras till olika delar i tanden.

Läs mer »

Sida 512 av 776 sidor < Första  < 510 511 512 513 514 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)