Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Bygg ut sjukförsäkringen att också gälla tänderna

Tandvården måste bli en mer integrerad del av den generella välfärdspolitiken och sjukvården, säger LO och S-studenterna i ett pressmeddelande. Detta med anledning av LO:s utredning om tandhälsan som visar att fattiga, äldre, sjukskrivna, arbetslösa, låginkomsttagare och deras barn halkar har sämre tandhälsa än befolkningen i stort. Att laga tänderna ska inte kosta mer än att gå till doktorn, skriver Tobias Baudin (Vice ordförande LO) och Elin Ylvasdotter
Förbundsordförande S-studenter. Förslaget välkomnas av Tandvårdsskadeförbundet.

Till pressreleasen

Till LO:s utredning

Läs mer »

Ett äpple om dagen…

Det är ett gammalt talesätt att ett äpple om dagen håller doktorn borta, men även om det kan ligga gammal folkkunskap och praktisk erfarenhet bakom, så är det knappast något som intresserat läkare och forskare.

Läs mer »

Nu ska amalgamanvändningen i världen minska

I spåren av Minamatakonventionen arbetar nu alla världens länder för en minskning av kvicksilverutsläppen, vilket också innebär att amalgamanvändningen ska minska. Få länder använder kvicksilveravskiljare i tandvården och därför släpps enorma mängder kvicksilver ut från tandvårdskliniker. Då det finns alternativ till amalgam som egentligen inte är dyrare eller sämre som fyllningsmaterial borde all amalgamanvändning stoppas. Framför allt på grund av de stora hälsoriskerna. Trots allt pågår en minskning av amalgamanvändningen i världens länder och Världshälsoorganisationen och EU driver på den utvecklingen. Tandvårdsskadeförbunet önskar förstås ett omedelbart förbud mot amalgam, men det finns ändå anledning att glädjas åt ansträningarna att minska dentalt amalgam.

Läs mer »

Kan kronisk trötthet och fibromyalgi bero på metaller i tänderna?

Metaller, gluten, borrelia och mycket annat kan ge upphov till oförklarliga sjukdomar som kroniskt trötthetssyndrom, fibromyalgi, MS, Parkinsons sjukdom och mycket mer. Gemensamma faktorer är kroniska inflammationer. Docenten Vera Stejskal redovisar risker och möjlig provtagning i ett filmat föredrag från Stockholm i december 2015. Orsaker kan vara tändernas amalgamfyllningar eller titanimplantat i käkben eller höft.

Läs mer »

Karies – en låggradig form av engelska sjukan (D-vitaminbrist)?

D-vitamin ansågs tidigare vara ett riskabelt ämne om man fick i sig för mycket, men forskningsläget är idag helt annorlunda. Brist är vanligt, speciellt på nordliga breddgrader, och i forskningslitteraturen anges ett dagligt tillskott om 2-4000 IE vara lämpligt under vintermånaderna. Solljuset utomhus under sommaren ger en bildning av cirka 10.000 IE efter en kort tid i solen mitt på dagen.

Läs mer »

Handikappförbunden kräver paramentarisk kommitté

Samhällsplanering är viktigt för att alla med funktionshinder ska kunna vistas på lika villkor i olika miljöer. Utredningen om Gestaltad livsmiljö (SOU 2015:88) föreslår en särskild myndighet,  men Handikappförbunden föreslår istället en parlamentarisk kommitté för universiell utformning av samhället och dess funktioner. Det kan tyckas som lek med ord men Handikappförbunden anser att detta begrepp bättre stämmer överens med FN:s terminologi och med målen i Agenda 2030.

Läs mer »

Sida 426 av 776 sidor < Första  < 424 425 426 427 428 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)