Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
PFAS i juice och puréer för barn
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
En studie, vid Örebro universitet, visar att höga nivåer av vissa PFAS-kemikalier kan finnas i apelsinjuice och fruktpuréer för barn.
Kronors hållbarhet
- Dentala material

Zirkonia i kronor och broar är ett hållfast och bra material. Det är slutsatsen av en ny avhandling vid Malmö universitet och dess odontologiska institution. Avhandlingen visade att vanligaste komplikationen var att kronan lossnade och det i sin tur kan bero på val av cement och hur tandläkaren hanterar kronan då den sätts dit..
Läkemedel i tandvården - ny lista publicerad
- Dentala material
- Hälsa
- Politik

Nationellt system för kunskapsstyrning vid Sveriges kommuner och landsting har tagit fram en lista över läkemedel i tandvården. Den är förstås intressant för professionen, men också för dig som patient i tandvården. Av listan framgår t.ex. vilka antibiotikasorter man kan ta vid allergier. Den tar också upp bedövningsmedel och risken för känslighet. I listan finns också kontaktuppgifter till regionala Läkemedelsinformationscentraler.
Mikrofloran i munnen och cancer
- Hälsa

Det finns indikationer på att munhålans bakterier och svampar kan orsaka munhålecancer och kanske andra cancerformer. Forskarna är inte helt säkra på orsakssambanden, men helt klart så finns en ökad risk om man har en mikroflora som inte är optimal.
Q10 och tandköttsproblem
- Forskning
- Hälsa

Coenzym 10 är ett ämne som behövs för många funktioner i kroppen. Det fungerar som en antioxidant, är positivt för immunförsvaret, minskar inflammationer och förbättrar sårläkning. Q10 gel användes tidigare av tandläkare för att förbättra tandköttet vid tandlossning. Nu finns forskning som ytterligare stärker Q10:s roll för tandhälsan.
Ökningen av lightprodukter syns i avloppsvattnet
- Hälsa
- Miljö
Analyser av avloppsvatten visar att befolkningen i Sverige äter och dricker allt fler produkter som innehåller sötningsmedel. Detta framkommer i en studie som forskare vid SLU har gjort.