Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Minamatakonventionen träder i kraft

I dag träder äntligen konventionen om att minska världens kvicksilverutsläpp i kraft. Detta har uppmärksammats i svenska medier och de har samtidigt tagit upp amalgamstoppet som EU tidigare beslutat om, dvs att inget amalgma får sättas in på barn under 15 år eller på gravida eller ammande kvinnor. Anledningen till EU:s beslut är att de nämnda grupperna är särskilt känsliga för kvicksilver, vilket innbär att det europeiska beslutet tas av hälsoskäl. 

Läs mer »

SBU definierar kunskapsluckor inom tandvården

Endast omkring 10 procent av tandvården är evidensbaserad. Stora kunskapsluckor finns således och inte minst gällande allergier och överkänslighet mot dentala material. Kunskaperna gällande amalgamsanering är också bristfälliga. Inget av detta tas dock upp av SBU i deras granskning över kunskapsluckor. Tandvårdsskadeförbundet och en del medlemmar har skrivit till SBU för att förmå dem att åtminstone evidensbasera amalgamsanering. Men på detta öra har inte SBU velat höra.

Läs mer »

Sex viktiga ämnen styr hjärnans funktion

Forskaren och terapeuten William Walsh har interjuvas av dr Mercola och delar med sig av sina kunskaper inom många områden. Bland annat berättar han att det finns sex viktiga näringsämnen som styr hjärnan, vilket är zink, koppar, vitamin B6, selen, folsyra och S-adenosylmetionin (SAM). Zink-koppar-balansen anses viktigt. För mycket koppar tyder på för lite zink och tvärtom. Både koppar och zink behövs för bildning av viktiga enzymer t ex för produktion av dopamin. Selen är viktigt för utsöndring av metaller och för att minska den oxidativa stressen.

Läs mer »

Immunologiska förklaringar till sjukdomar

Ny forskning visar att migrän och en del andra sjukdomar både har en genetisk och en miljömässig förklaring. Intressant är dock att man ser kopplingar till problem med immunsystemet t ex när det gäller migrän. Är detta riktigt har den medicinska forskningen hamnat i fel spår och kanske gett behandlingar som snarare förvärrar än hjälper.

Läs mer »

Kritik mot kolesterolsänkande läkemedel

I en debattartikel i Läkartidningen skriver en läkare att kolesterolsänkande mediciner för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar bör ifrågasättas. Överlevnaden för dem som behandlas med statiner är enligt en refererad undersökning i den välrenommerade , tidskriften The Lancet försumbar. Andelen hjärt- kärlsjukdomar har visserligen halverats sedan slutet av 1980-talet, men om det beror på statiner är inte säkerställt, enligt artikelförfattaren.

Läs mer »

Barn behöver tugga

Många kunskaper som kan tyckas elementära fattas inom odontologin. Ett exempel är kunskap om vad som gör att de permanenta tänderna tränger upp och "puttar bort" mjölktänderna. Nu har en forskargrupp funnit att tillväxten och strävan att komma upp ur käken och tränga ut de första tänderna stimuleras av tuggning. Låt alltså barnen äta morötter och annat liknande för att tänderna ska komma upp som de ska.

Läs mer »

Sida 336 av 775 sidor < Första  < 334 335 336 337 338 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)