Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Redovisning av olika protesmaterial

Den som saknar tänder har två möjligheter. Dels att sätta in implantat i käkbenet och dels att få avtagbara proteser. Det senare kan vara bäst för den som är känslig för olika material eller som av olika anledningar har problem som gör det riskfyllt med implantat. Metaller bör inte användas då många är känsliga för dem och det gäller även titan. Återstår gör olika plaster och vanligast har varit olika material av metakrylater, men det finns också andra plastsorter som kan tålas bättre. Nu finns en genomgång av olika protesmaterial publicerad i den norska tandläkartidningen.

Läs mer »

ME/kronisk trötthet - kan delförklaring vara amalgam?

Forskare i Bergen misstänkera enzymproblem hos personer med kroniskt trötthetssyndrom. De har funnit att PDH-enzymet fungerar onormalt och att mitokondriernas möjlighet att bilda energi minskar. Istället för socker som energi bryter kroppen ner aminosyror.  Frågan är vad som stör PDH-enzymet? Kan det vara miljögifter som tungmetallen kvicksilver eller andra gifter som blockerar enzymet och därmed skapar den enorma tröttheten. Forskarna borde titta på denna koppling. 

Läs mer »

Sanningen om kosttillskott?

I TV 4 har en läkare uttalat sig om kosttillskott på ett sätt som Tandvårdsskadeförbundet inte finner seriöst. Programmet handlar främst om tillskott som används till muskelbyggande av folk som tränar mycket intensivt eller folk som vill banta.Läkaren påstår att kosttillskott inte alls används som läkemedel, vilket inte är korrekt. Vissa individer har gener som gör det omöjligt att ta upp tillräckliga mängder av t ex vitamin B6 och vitamin B12. När sådana fall uppmärksammas förskrivs kosttillskott och används som läkemedel. Även den ortomolekylära medicinen använder kosttillskott för att normalisera kroppens näringsbalans i behandlande syfte. 

Läs mer »

Biverkningsregister för dentala material?

Många olika dentala material används i dag och det finns all anledning att ha ett fungerande biverkningsregister för att peka ut sådana med hög risk för biverkningar. Tyvärr är tandläkare extremt dåliga på att anmäla avvikande reaktioner till Läkemedelsverket, som har ansvar för ett sådant register. Blanketterna är svåra att fylla i och många tror att endast livshotande risker ska anmälas. Nyligen fick en kvinna efter borttagning av en enda amalgamfyllning typiska förgiftningssymtom. Folktandvården utförde saneringen, men vill inte anmäla händelsen då de "anser att man inte kan bli sjuk av amalgam" och menade att insjuknandet hade andra orsaker. 

Läs mer »

Kemikalier i arbetsmiljön

I en dansk undersökning publicerad i Tandlaegebladet (2017/3) redovisas riskerna i arbetsmiljön för tandvårdspersonal. Det handlar om mängder av kemikalier och däribland kvicksilver då amalgam fortsatt är tillåtet i Danmark. Författarna till artikeln konstaterar att det handlar om hudkontakt och/eller inandning av ämnen som kan orsaka allergier eller andra besvär. Tandläkarna kan skydda sig om det arbetar på rätt sätt och med ordentlig ventilation och rening av luften.

Läs mer »

Lätt att lura Försäkringskassan

Fem miljarder kronor betalas årligen till tandläkare av Försäkringskassan, enligt ett programinslag från SVT. Det är den statliga subventionen av tandvården som skattebetalarna står för. Trots att det handlar om mycket pengar är kontrollen dålig och det är inte ovanligt att tandläkare debiterar Försäkringskassan för mer än vad de gjort. 100 till 180 miljoner kronor beräknas fusket kosta skattebetalarna årligen.

Läs mer »

Sida 333 av 775 sidor < Första  < 331 332 333 334 335 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)