Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
God Jul med nytt Tf-blad
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Med detta nummer av Tf-bladet önskar vi medlemmarna en riktigt God Jul med massor av intressant läsning. Bland annat handlar det om utläkning av hudsjukdomar då dentala material tas bort, hur mögel påverkar hjärnan och om Britta som hade dött om hon inte fått hjälp att ta bort metallbroar.
Amalgamfyllningar ökar risken för missfall
- Hälsa

Norsk forskning bekräftar att många amalgamfyllningar med relativt hög kvicksilverexponering ökar risken för missfall och dödfödda barn. Risken ökade ju fler fyllningar modern hade. Liknande resultat finns för dem som yrkesmässigt exponeras för kvicksilver där man funnit högre andel missfall och problem med dödfödslar. Främst handlar det om tandsköterskor.
Funktionsrätt Sverige ryter till om budgeten
- Hälsa
- Politik
Budgeten är ett svek mot alla som lever i fattigdom, vilket många med sjuk- eller aktivitetsersättning gör, säger Elisabeth Wallenius ordförande i Funktionsrätt Sverige. Hon menar också att många andra frågor för funktionshindrade nonchaleras.
Ny forskning om implantat
- Hälsa
Gör inte för små borrhål när implantat sätts in och sätt inte på krona eller bro förrän implantatet läkt in, är uppmaningen från forskaren Michele Stocchero från Malmö universitet. Han har undersökt vad som gör att implantatet misslyckas, vilket sker med vart fjärde implantat.
Nytt keramiskt material utvecklat i Uppsala

Forskare i Uppsala har tagit fram keramer tillverkade av zirkonia- och kiseldioxider som är betydligt starkare än nuvarande keramer. Forskarna har lyckats bygga upp strukturer som påminner om mineraliserat kollagen som finns i tandben. Dessutom är materialet halvt genomskinligt, vilket gör att tanden ser mer naturlig ut än nuvarande vita material av zirkonia.
Kost för avgiftning
- Forskning
- Hälsa

Två funktionsmedicinska forskare från USA gjorde 2015 en omfattande litteraturstudie över vilka livsmedel som påverkar kroppens avgiftningssystem. De menar att gifter spelar stor roll för många sjukdomar och att kliniska rekommendationer för att maximera kostens effekt på avgiftningen behöver utformas samtidigt som rekommendationer behövs för att minska exponeringen för gifter.