Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Vanligt med D-vitaminbrist

Visste du att en majoritet svenskar har D-vitaminbrist? Forskare har funnit att D-vitamin har många viktiga funktioner i kroppen och framför allt genom att sätta på eller stänga av gener. D-vitamin påverkar minst 2000 gener och behövs för att reglera olika skeenden i kroppen. D-vitamin tillsammans med andra fettlösliga vitaminer är också viktiga för att tänderna ska hålla sig friska och fria från karies.

Läs mer »

Dyrare med läkemedel från årsskiftet

Från och med den 1 januari 2019 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel med 50 kr till 2 300 kr. Den som under ett år köper läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet får alltså betala 2 300 kr innan det blir gratis att hämta ut läkemedel. 

Läs mer »

Rätt behandling vid tandlossning?

Att få rätt behandling är viktigt om man är sjuk oavsett om det handlar om problem i munhålan eller i övriga kroppen. En del personer som kontaktar Tandvårdsskadeförbundet berättar att de gått till flera tandläkare för att få bedömning av sin tandstatus och fått olika besked. Nu bekräftar en avhandling att tandläkare kan göra olika bedömningar åtminstone gällande parodontit eller tandlossning. 

Läs mer »

Avgiftning av metaller

I dag utsätts folk för betydande mängder metaller och andra föroreningar. De finns i maten vi äter, vattnet vi dricker och i luften vi andas. Därtill kommer piercing, tatueringar, tandfyllningar,  implantat av titan, rostfritt stål med mera. Ofta är implantat av metaller förorenade av andra metaller som nickel och vanadin. Metallexponering kan trigga igång sjukdomar vars orsak är svåra att upptäcka. Många kan behöva avgiftning för att bli friska. 

Läs mer »

Öka tillsynen av implantat

Implantat av olika slag kan utgöra risker för enskilda individer. Av SVT:s och GP:s inlag i december 2018 framgår att tillsynen över implantat är så gott som obefintlig samtidigt som kunskaperna om risker med implantat hos vårdgivarna är låga. Många blir sjuka helt i onödan. Bättre tillsyn och kompetensutveckling av läkare och tandläkare behövs för att vårrdgivare bättre ska kunna  uppmärksamma riskerna med implantat och kunna diagnostisera biverkningar. 

Läs mer »

Risker med metaller

Melisastiftelsen har organiserat och genomfört en stor konferens till minne av Vera Stejskal som avled för drygt ett år sedan. Konferensen tog upp risker med metaller och möjligheterna att testa om man är allergisk eller överkänslig mot metallerna. Flera kliniskt intressanta iakttagelser presenterades.

Läs mer »

Sida 325 av 835 sidor < Första  < 323 324 325 326 327 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)