Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Vanligt med D-vitaminbrist
- Hälsa

Visste du att en majoritet svenskar har D-vitaminbrist? Forskare har funnit att D-vitamin har många viktiga funktioner i kroppen och framför allt genom att sätta på eller stänga av gener. D-vitamin påverkar minst 2000 gener och behövs för att reglera olika skeenden i kroppen. D-vitamin tillsammans med andra fettlösliga vitaminer är också viktiga för att tänderna ska hålla sig friska och fria från karies.
Dyrare med läkemedel från årsskiftet
- Hälsa
- Politik
Från och med den 1 januari 2019 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel med 50 kr till 2 300 kr. Den som under ett år köper läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet får alltså betala 2 300 kr innan det blir gratis att hämta ut läkemedel.
Rätt behandling vid tandlossning?
- Forskning
- Hälsa

Att få rätt behandling är viktigt om man är sjuk oavsett om det handlar om problem i munhålan eller i övriga kroppen. En del personer som kontaktar Tandvårdsskadeförbundet berättar att de gått till flera tandläkare för att få bedömning av sin tandstatus och fått olika besked. Nu bekräftar en avhandling att tandläkare kan göra olika bedömningar åtminstone gällande parodontit eller tandlossning.
Avgiftning av metaller
- Hälsa

I dag utsätts folk för betydande mängder metaller och andra föroreningar. De finns i maten vi äter, vattnet vi dricker och i luften vi andas. Därtill kommer piercing, tatueringar, tandfyllningar, implantat av titan, rostfritt stål med mera. Ofta är implantat av metaller förorenade av andra metaller som nickel och vanadin. Metallexponering kan trigga igång sjukdomar vars orsak är svåra att upptäcka. Många kan behöva avgiftning för att bli friska.
Öka tillsynen av implantat
- Dentala material
- Hälsa
- Politik

Implantat av olika slag kan utgöra risker för enskilda individer. Av SVT:s och GP:s inlag i december 2018 framgår att tillsynen över implantat är så gott som obefintlig samtidigt som kunskaperna om risker med implantat hos vårdgivarna är låga. Många blir sjuka helt i onödan. Bättre tillsyn och kompetensutveckling av läkare och tandläkare behövs för att vårrdgivare bättre ska kunna uppmärksamma riskerna med implantat och kunna diagnostisera biverkningar.
Risker med metaller
- Hälsa
Melisastiftelsen har organiserat och genomfört en stor konferens till minne av Vera Stejskal som avled för drygt ett år sedan. Konferensen tog upp risker med metaller och möjligheterna att testa om man är allergisk eller överkänslig mot metallerna. Flera kliniskt intressanta iakttagelser presenterades.