Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Har du magnesiumbrist?
- Hälsa

Symtom på magnesiumbrist liknar mycket symtom på kvicksilver och tungmetallförgiftning. Magnesium har många viktiga funktioner i kroppen och tyvärr har jordarna utarmats och idag lider många av för låga nivåer av magnesium. I början av 1900-talet fick folk i sig 1250 mg/dag, men nu är intaget så lågt som 250 mg/dag. Inte underligt att det får konsekvenser för hälsan.
Bättre läkarintyg vid sjukskrivning
- Hälsa
- Politik

Regeringen berättar i ett pressmeddelande att arbetet med sjukskrivningar ska förbättras. Regeringen säger att "sjukförsäkringsystemet ska ha människan i centrum". Några konkreta förslag ges dock inte utan det blir ytterligare uppdrag.
Selenbrist och osteoporos
- Forskning
- Hälsa

Ny forskning visar att selenbrist kan orsaka osteoporos eller benskörhet. Studien är gjord i Kina och redovisar problem vid ett intag på cirka 40 mikrogram selen per dag. Det är i samma storleksordning som i Europa där jordarna också är selenfattiga. Risken för osteoporos ökade alltså vid selenbrist, enligt forskarna.
Psykisk sjukdom kan bero på autoimmunitet
- Forskning
- Hälsa

Nu börjar forskare intressera sig för orsakerna till psykisk sjukdom. För närvarande handlar det om tvångssyndrom och psykos som i vissa fall kan orsakas av autoimmuna besvär. I Tandvårdsskadeförbundet finns erfarenhet av att psykiska problem och särskilt ångest försvinner då metaller i tänderna tas bort. Nu kanske även forskarna har hittat en väg där exponering för metaller kan kopplas till psykiska sjukdomar.
Hur påverkar kompositer immunförsvaret?
- Dentala material
- Hälsa

Kompositer fungerar relativt bra i tandvården för lagning av kariesangrepp. En del kan dock bli allergiska mot metakrylater. Hur mycket som finns kvar av dessa efter härdning handlar om hur noggrann tandläkaren är. Några procent monomerer kan man dock ha kvar trots en skicklig tandläkare.
Fibromyalgi - hur bli av med det?
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
I en studie av fibromyalgipatienter som fick hjälp att hantera sin smärta och dessutom uppmanades att under kontrollerade former göra sådant de tidigare undvikit på grund av smärta, upplevde efter behandlingen betydligt bättre livskvalitet. I detta sammanhang påminner vi om Karin Öckerts studie där alla blev bättre efter amalgamsanering.