Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Ozonterapi i tandvården

Ozonterapi har använts i medicinen och ozon är också på väg in i tandvården. Ozon är bakteriedödande, men bidrar också till att syresätta kroppen och därmed förbättra energinivåerna. Nicholas Meyer från Arizona i USA är exempel på en tandläkare som anammat det positiva med ozonterapi och använder det i sin tandläkarmottagning på flera olika sätt bland annat för att sterlilisera, behandla tandköttsfickor men också för att minska smärta i käkområdet.

Läs mer »

Bakteriefloran ändras av kronisk sjukdom

Munnens bakterieflora ändras av kroniska sjukdomar som reumatism och diabetes, enligt en ny forskningsrapport. Goda och skyddande bakterier minskar, vilket kan leda till ökad risk för parodentala sjukdomar och andra skador på tänderna. 

Läs mer »

Skydd för ansiktet hos tandläkaren

En svensk innovatör har tagit fram ett skydd för ansiktet när man är hos tandläkaren. Skyddet är tänkt att minska risken för bakterier på huden och vattenstänk med mera, men i annonsen står det också att den skyddar maskaran och sminket. Tanken är inte dum då det finns mycket bakterier och gifter hos tandläkaren som vi inte vill ha på huden. Bilden intill visar mer konventionellt skydd vid amalgamsanering.

Läs mer »

Avstår på grund av kostnader

Tandvård är dyrt för den enskilde och särskilt om man jämför med hälso- och sjukvåren. Tandläkartidningen tar i en artikel upp wiplashskador som ofta leder till problem med käken och tänderna. Ibland kan det till och med vara så att skadorna upptäcks först hos tandläkaren. Bettjusteringar och annat som kan behövas får patienterna betala själva. Det leder till att en en del med sjukersättning inte går till tandläkaren för att rätta till problemen. Det samma gäller fyllningsbyten och borttagning av rotfyllningar. 

Läs mer »

Folkhälsosatsning i två regioner

Regeringen aviserar en stor satsning på folkhälsa i två regioner. Länsstyrelserna i Västerbotten och Stockholm får vardera fem miljoner kr under 2019 för att starta och genomföra en ökad satsning på folkhälsa. Att förebygga karies och se till att folks tänder behålls i gott skick är en av de allra viktigaste åtgärderna för att behålla hälsan långt upp i åren. Det handlar både om att kunna tugga och tillgodgöra sig föda och om att karies eller olika andra munhålebakterier är trolig orsak till många sjukdomar som exempelvis cancer och hjärtkärlsjukdomar. Ändå ingår sällan förebyggande tandhälsa i folkhälsoprojekten, vilket gäller även denna satsning. 

Läs mer »

Kan tandkräm laga emaljen?

Forskare har funnit att tandkräm som innehåller hydroxiapatit skyddar och lagar tänderna. Ämnet finns naturligt i hög koncentration i tänder och benvävnad och består främst av kalcium och fosfater. I Japan har man forskat på på detta ämne i årtionden. Ämnet är kroppseget och kan "laga" emaljen exempelvis efter syraattacker. Forskning visar att hydroxiapatit kan läggas till i tandkräm och att det då har en skyddande effekt och bidrar till återmineralisering.

Läs mer »

Sida 260 av 776 sidor < Första  < 258 259 260 261 262 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)