Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

D-vitamin är viktigt för tandhälsan

D-vitamin är viktigt för tändernas hälsa. Flera forskningsstudier har publicerats under senare år som stärker tandläkare Weston A Price's forskning i mitten av 1900-talet.  D-vitamin är viktigt för tändernas utveckling och också för inläkning av implantat. D-vitamin bildas i huden vid bestrålning av solen, men äldre har tunnare hud och kan inte bilda lika mycket D-vitamin som yngre människor. För lite D-vitamin påverkar tandhälsan i allra högsta grad. 

Läs mer »

Nationellt råd för att öka kompetensen i vården

Ett nationellt råd för att förbättra kompetensen i vården har utretts av Socialstyrelsen på regeringens uppdrag. Nu har utredningen kommit och den föreslår sex regionala råd för kompetensförsörjning inom vården. Tandvården ska vara en del av denna kompetensförsörjningsplan och ett brett samarbete har aviserats. 

Läs mer »

Tandvårdspatienter saknar rättigheter som konsument

Det blir allt tydligare att tandvårdens patienter inte har särskilt många rättigheter. Att rätta till felbehandlingar eller omgörning av något som misslyckats får i allmänhet patienten helt stå för själv. Det är ändå rätt dyrt att gå till tandläkaren, men en del får alltså betala flera gånger om. De flesta vet inte hur man klagar eller begär skadestånd. Om vi ska fortsätta att själva betala merparten måste rättigheterna stärkas för oss som konsumenter. 

Läs mer »

Hjärtinfarkt av bakterier i munnen?

En ny studie kopplar begynnande eller pågående diabetes till hjärtinfarkt och parodontit. Andra studier visar samband mellan munnens bakterier och hjärtinfarkt. Dags att ta munhälsan på allvar och betrakta tandvården som del av hälso- och sjukvården. Tänderna är en del av kroppen.

Läs mer »

Dålig munvård för äldre på institution

När äldre människor kommer in på institution ges sällan bra munvård, skriver Maria Andersson som är sjuksköterska och har doktorerat på ämnet. Hon anser att personalen har förståelse för att munvård behövs, men säger patienten nej så  försöker de inte mer. I värsta fall orsakar bakterier som bildas i munhålan lunginflammation. Dålig munhygien gör också att man inte känner sig så fräsch vilket ger minskat välbefinnande. Risk finns också för smärta och svårighet att äta och dricka. Skärpning behövs i vården.

Läs mer »

Amalgamfria veckan har inletts

I hela Europa är det förbjudet att använda amalgam på barn och på gravida och ammande kvinnor. Anledningen är att dessa grupper är mest känsliga för giftigt kvicksilver. Flera länder har följt Sveriges och Norges exempel och arbetar för totalförbud av kvicksilver i tandvården. Nu har precis amalgamfria veckan inletts och den berömde doktor Mercola använder sin blog för att informera om riskerna med kvicksilver och lovar att donera pengar till arbetet för en amalgamfri värld.  Tf deltar i det internationella arbetet bland annat via organisationen World Alliance for Mercury-Free Dentistry.

Läs mer »

Sida 232 av 775 sidor < Första  < 230 231 232 233 234 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)