I hela Europa är det förbjudet att använda amalgam på barn och på gravida och ammande kvinnor. Anledningen är att dessa grupper är mest känsliga för giftigt kvicksilver. Flera länder har följt Sveriges och Norges exempel och arbetar för totalförbud av kvicksilver i tandvården. Nu har precis amalgamfria veckan inletts och den berömde doktor Mercola använder sin blog för att informera om riskerna med kvicksilver och lovar att donera pengar till arbetet för en amalgamfri värld.  Tf deltar i det internationella arbetet bland annat via organisationen World Alliance for Mercury-Free Dentistry.

Amalgam består till hälften av kvicksilver och resten av andra metaller. Kvicksilver är ett av de giftigaste ämnen vi känner till. Det stör kroppens biokemi, påverkar nerver, lever och njurar och kan orsaka fosterskador, kronisk trötthet, muskelvärk med mera (se mer www.amalgamsanera.nu. Trots det blir inte alla allvarligt sjuka, men de som blir sjuka får ofta svåra smärtor, extrem trötthet, tarmproblem, allergier, koncentrations- och synsvårigheter och mycket mer. De som blir sjuka borde gratis få ta bort sina giftiga fyllningar och i svensk lagstiftning finns en sådan möjlighet. 

Tandvårdsförordningen är dock omgärdad av byråkrati och regler som hindrar och gör det nästan omöjligt för folk att få bidrag för att ta bort fyllningar de inte tål. Det hjälper inte att man har allvarlig sjukdom eller själv kopplar sina symtom till tandfyllningarna. Det som händer är att patienten först får betala för att sätta in giftiga material i tänderna och sedan betala för att ta bort det.  

Trots att amalgam är förbjudet och att kvicksilver är ett känt cellgift blir det allt svårare att få bidrag enligt tandvårdsförordningen. Akilleshälen i dag är läkares ovilja att skriva de nödvändiga intygen, men även den som som fått ett sådant kan ha svårt att hitta en tandläkare villig att lägga tid på att söka bidraget från regionens tandvårdsenhet. Många nekas ändå till slut bidraget och ofta på grund av felaktiga eller ofullständiga läkarintyg. Regionernas tandvårdsenheter har både tandläkare och läkare som ska göra ytterligare en bedömning. Kostnaderna för denna hantering är betydande och till ringa nytta. 

Partiella förbudet i EU har tagits av hälsoskäl, vlket också är det primära skälet till att flera länder nu följer Sveriges exempel att förbjuda kvicksilver i tandvården. I USA har restriktioner beslutats i vissa delstater, men fortfarande sätts amalgam in på barn och på kvinnor som är gravida. Doktor Mercola som har en hälsoblog med miljoner läsare stöttar nu organisationen Consumers for Dental Choice insamling för att ta ytterligare steg i påtryckningarna för att få hela USA amalgamfritt (se länken nedan). 

Tjeckien, Finland, Irland och Slovakien är de länder i Europa som kommit längst i arbetet för ett totalförbud av kvicksilver i tandvården. Det är bra, men folk behöver också hjälp att bli friska. De flesta som har råd tar bort sina amalgamfyllningar utan att söka bidrag, eftersom det är enklast och går fortast. Endast de fattiga söker i dag bidrag och är de enda som syns i regionernas statistik. Tyvärr är avslag vanligt, vilket gör att de flesta fortsätter vara sjuka. 

Tandvårdsskadeförbundet anser att alla som vill ska få möjlighet att gratis ta bort sina amalgamfyllningar. Vinsten blir inte bara den egna hälsan utan även miljön och sjukvården i stort kommer att tjäna på ett sådant förhållningssätt. För att det ska bli verklighet måste Socialstyrelsen vara tydlig i sin information och fortbilda tandläkare och läkare i riskerna med amalgam och kvicksilver. 

Till Dr Mercolas blogg
Till Tf:s hemsida om amalgam

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)