Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Galvaniska strömmar mellan metaller

Mellan olika metaller i munhålan kan strömmar uppstå med spänningar som gör att metalljoner löses ut och strömmarna kan också påverka nervbanorna. En del personer kan få allvarliga problem enbart av strömmarnas påverkan på nerverna. Då handlar det ofta om att de själva upplever spänningar i munnen och käkarna. Det kan uppstå en oförklarlig stelhet i kinderna, läpparna och tungan som gör det svårt att prata. Ändrad salivutsöndring och smärta kan också uppträda.  När metalljoner frigörs kan förgiftning uppstå, men innan dess känner de flesta obehag i munhålan och ansiktsregionen. 

Läs mer »

Avsaknad av en framtand?

Vad gäller om man saknar en av de fyra framtänderna i överkäken eller om man har för stor lucka mellan tänderna? De alternativ som vanligen används är tandställning, implantat eller att man "limmar fast" en krona på tanden intill. I en ny forskningsartikel redovisar professor Matthias Kern från Tyskland de olika alternativens för- och nackdelar.  

Läs mer »

Vilka rättigheter har patienten hos privat tandläkare?

Konsumenträtten gällande tandvården finns inte reglerad i lag. Sveriges Privattandläkarförening har dock ett avtal med Konsumentverket. Föreningen har åtagit sig att informera medlemmarna om överenskommelsen. Bland annat omfattar den att alla lagar som berör tandvården ska vara tillgängliga hos tandläkaren. Prisuppgifter i jämförelse med referenspriserna som TLV beslutar om ska finnas anslagna på kliniken liksom annan information som kan vara till nytta för patienten. 

Läs mer »

Mineraler via dricksvatten

Mineraler är viktiga för tändernas tillväxt och för att hindra att karies etableras. Forskaren Ingegerd Rosborg har envetet försökt lära ut vikten av bra och mineralrikt vatten. När hon gjorde en studie på kvinnor i Hässleholms kommun respektive Härrydas kommun fann hon att det var betydligt fler sjukdomar hos kvinnorna i Härryda än i Hässleholm. Det var alltså i sura områden sjukligheten ökade. Orsaken är att i sura vatten minskar mineralerna påtagligt och man får helt enkelt inte tillräckligt med näring via vattnet. 

Läs mer »

Föredrag: Smärta och ohälsa. Kan det bero på tänderna?

Tandläkare Irene Brednert Jonsson berättar om vilka sjukdomsbesvär tänderna kan orsaka. Hon är en av våra mest erfarna tandläkare när det gäller behandling av amalgamskadade och patienter med bett- och käkproblem. Irene föreläser den 14 september i Gävle, den 17 september i Härnösand och den 19 september i Umeå. Ta chansen att gå och lyssna om du bor i närheten. 

Läs mer »

Zeoliter för avgiftning

Många ackumulerar gifter i kroppen på grund av metaller och organiska ämnen som finns i maten, i vattnet vi dricker och i luften vi andas. Avgiftning är därför nödvändigt för att kunna behålla hälsan. I allra högsta grad gäller det Tandvårdsskadeförbundets medlemmar som ofta har genetiskt betingade problem med avgiftning av metaller. 

Läs mer »

Sida 231 av 775 sidor < Första  < 229 230 231 232 233 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)