Press

Att socker, godis och läsk är de största bovarna bakom hål i tänderna har väl vi alla känt till sen vi var små. Mina egna föräldrar införde lördagsgodis för att begränsa min systers och mitt snaskätande.
En av orsakerna till att godis ger hål i tänderna är att stora mängder socker i munnen hämmar produktionen av saliv. En av salivens viktigaste uppgifter är nämligen att “skölja bort” sockerrester, syror och andra ämnen, som fräter på tänderna.

Elisabet Höglund: Globala tandforskningen sponsras av världens största godistillverkare

Att socker, godis och läsk är de största bovarna bakom hål i tänderna har väl vi alla känt till sen vi var små. Mina egna föräldrar införde lördagsgodis för att begränsa min systers och mitt snaskätande.
En av orsakerna till att godis ger hål i tänderna är att stora mängder socker i munnen hämmar produktionen av saliv. En av salivens viktigaste uppgifter är nämligen att “skölja bort” sockerrester, syror och andra ämnen, som fräter på tänderna. Ju mer saliv vi har i munnen, desto friskare tänder har vi. Det har i alla fall min tandläkare sagt.

De senaste åren har Svenska Tandläkareförbundet organiserat kampanj efter kampanj för att förmå kommuner, skolor och rektorer att stoppa dels försäljning av godis och läsk på skolor och förskolor, dels få bort sockrade mellanmål. Allt detta för att förbättra barnens tandhälsa och förebygga hål i tänderna.

Tandläkareförbundets frenetiska anti-kariesarbete är vällovligt och berömvärt. För det är ju inget lätt arbete.
Tandläkarna har ju en gigantisk och kapitalstark fiende att slåss emot, nämligen den globala socker-, godis- och läskindustrin, som har barnen som sin främsta målgrupp och som varje år håvar in miljardvinster tack vare allas vår längtan efter sötsaker.
Men nu ska ni få veta något ni förmodligen inte känt till och som borde få Sveriges tandläkare att rodna av skam.
Den europeiska forskningen mot karies och andra delar av den globala tandforskningen sponsras nämligen av bland annat sockerindustrin, av världens största godis- och tuggummitillverkare och av världens största sötläsktillverkare!

Den europeiska kariesforskningsorganisationen ORCA (European Organisation for Caries Research) tar varje år emot miljonbelopp i sponsorpengar av följande företag:
COCA-COLA, för övrigt “Guldsponsor” åt ORCA, tillverkar ju en läskedryck som varmt kan rekommenderas den som vill ha hål i tänderna.
MARS Incorporated, är en av världens största godistillverkare, med kända chokladmärken som Mars, Snickers, M&M, Milky Way, Bounty och Twix.
WRIGLEYS, världsledande amerikansk tuggummigigant med kända märken som Juicy Fruit, Big Red, Doublemint och Extra (ägs numera av Mars Inc.).
UNILEVER, som äger GB Glace.
DANISCO, det danska sockerbolaget, som för några år sen köpte upp Svenska Sockerbolaget.
THE SUGAR BUREAU, samorganisation för Storbritanniens alla sockertillverkare. The Sugar Bureau har som sin viktigaste uppgift att informera folk om sockrets och kolhydraternas betydelse för kosten
Men det är inte bara så att dessa godis- och sockergiganter ekonomiskt sponsrar kariesforskningen i Europa. Företagen är dessutom medlemmar i samma forskningsorganisation. Kariesforskningen i Europa lever alltså i daglig symbios med världens största tillverkare av de produkter, som förstör tänderna mest. Även ledande svenska kariesforskare har nyligen suttit i ledningen för ORCA.
Nu försvarar sig alla säkert med att en del av de här företagen också tillverkar sockerfria alternativ, men det är inte som producenter av sockerfritt som dessa företag så totalt dominerar världsmarknaden för godis och läsk.

Tilläggas kan, att den amerikanska tandvårdsforskningen redan 2003 drabbades av en jätteskandal, när det avslöjades, att American Academy of Pediatric Dentistry (forskningsakademi för barntandhälsa) planerade att ta emot ett obegränsat ekonomiskt forskningsstöd från The Coca Cola Foundation.
Jag undrar bara nu, hur svenska tandläkare och svensk tandforskning efter det här med bevarad trovärdighet ska kunna fortsätta sina antigodiskampanjer mot barn och vuxna.

Av Elisabet Höglund
Elisabet.hoglund@expressen.se

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)