De stora besvären startade efter en höftoperation då titan användes. Plötsligt uppstod problem som tinnitus, ledvärk, förstoppning/diarré, dimsyn, muntorrhet och feber. Först då började denna 50-åriga kvinna fundera över sina amalgamfyllningarna. Hon kom ihåg att hon som liten alltid mådde illa och kräktes under några veckor efter att amalgam satts in. Omfattande allergier uppträdde i 20-årsåldern och hon drogs med ständiga urinvägsinfektioner. Ellionor Jarlson berättar här sin historia.

Till PDF-filen med originalmanus inklusive referenser och bilagor.

Amalgamsanera? En liten tanke föds.

Jag går till läkaren igen, det är den 2/6 år 2011. För ett par månader sedan genomgick jag en höftoperation och jag borde börja bli bra, men så är det inte.

Jag har:
- tinnitus
- är ljudkänslig
- har feber
- ledvärk
- förstoppning/diarré
- urinrör och urinblåsa som är irriterade med förhöjning av vita blodkroppar och problem med sänkan som följd.
- dimsyn, direkt efter sömn och i ett par timmar varje morgon behöver jag läsglas. Ögonen känns "grumliga" och hornhinnan är röd.
- muntorrhet och skinnflådd munhåla (det har jag trott varit medicinerna tidigare).

Jag stannar upp här efter att ha gått igenom månader med värk, feber, leder som rasar mm.

Jag minns hur det var när jag gick till tandläkaren som 13-14 åring och fick fyllningar med amalgam. Under två till tre veckor efter varje ny plomb mådde jag illa och kräktes.
I 20 års ålder fick jag häftiga allergiska reaktioner på gissningsvis konstiga saker som exempelvis anafylaktiska chocker av rabarber(som jag tålt innan) eller konsistensämnet i en medicin?...eller föda med garvsyra som retade metallen i min mun.

Jag har levt med ständiga och envisa urinvägsinflammationer som varit mycket svåra att läka ut. Mot slutet av varje längre rad av infektioner har sjukvården bara kunnat påvisa förhöjda värden av vita blodkroppar och en röd retning i blåsan (konstaterad via uroskopi en gång i 25-års ålder och en gång i 47 års ålder) samt då förhöjd sänka.

Jag läste Sanna Ehdins blogg 16 hos passagen i maj 2012 kl 13 om Bakpulver mot cancer. Hon skrev att ?bikarbonat absorberar tungmetaller, dioxiner och furaner?.

Jag tänkte "varför inte" pröva en kur på 1 tsk bikarbonat i ett glas vatten morgon, middag och kväll. Efter tre månader så var den svullna känslan jag nästan alltid burit i urinblåsan borta.
Känslan av att "kissa taggtråd" försvann. Tilläggas ska väl att det, ibland, förekommit blod i urinen.

Efter 5-6 månader på bikarbonat vågar jag älska utan att stiga upp direkt efter och "pressa blåsan". Det här är något som varit direkt omöjligt innan.

Jag har badat i havet flera gånger under denna sista sommar utan att få problem med urinvägarna. En titt i min läkarjournal borde visa hur omöjligt detta varit innan.

Våren 2012, innan jag provade bikarbonatkuren, konstaterades cystor på mina äggstockar. Vid beslutad operation hösten 2012 visade det sig att inga cystor fanns kvar varpå operationen avbokades. Då hade jag druckit bikarbonat i ett halvår. Jag kanske ska tillägga att livmodern opererades bort 2008 med en apelsinstor cysta som satt fast i bakväggen av livmodern.

Jag hade fram till bikarbonatkuren, under tre års tid, läst med läsglasögon på morgonarna. Ögonen var grumliga och blicken oklar och jag tänkte att det var åldern. Efter sex månaders bruk av bikarbonat har jag kunnat lägga ifrån mig glasögonen. Jag läser ohindrat både på morgonen och vid sänggående. Jag har inte längre någon grumlig syn.

Vi pratade om det här, min läkare och jag.

Jag sände på eget bevåg en fecesanalys till LMI AB i Helsingborg. Den visade allvarligt förhöjda värden av kvicksilver och silver.

Ett par månader senare gjorde jag en helblodsanalys som visade förekomst av kvicksilver i blodet och i urinen. Värdena i blodet låg vid gränsvärdet och i urinen något lägre. Då de gjordes hade jag druckit bikarbonat i ett halvår och mina urinvägar kändes bättre än de någonsin gjort tidigare.

Jag minns ett projekt som engagerade mig när jag var ung. Man betade utsäde med kvicksilver. Fåglarna som åt utsädet blev sjuka. De fick ägg vars skal var så sköra att de gick sönder när de skulle ruvas. Rovfåglarna som åt gnagare som ätit av utsädet blev sjuka. De fick bl a svagt skelett och svårt att flyga.

Nu spekulerar jag; Det är kanske inte så konstigt att jag utvecklade någon slags akut artros som tog sönder broskligamentet i min höft redan i 50 årsåldern (istället för det naturliga – en nedbrytning i 70/80 års åldern) när både min avföring , blodet och urinen innehåller höga halter av kvicksilver.

Kvinnan som arbetar vid laboratoriet jag skickade fecesprovet till sa "om du så åt östersjöfisk morgon-middag-kväll och hällde i dig kollodialt silver från hälsokosten så skulle du ändå inte komma i närheten av de här värdena".

Hon berättade att de inte får lämna ut någon skriftlig sammanställning på amalgamrapporter, trots att de arbetat med denna fråga sedan 1992. De får inte heller benämna fenomenet amalgamförgiftning utan har av socialstyrelsen fått direktiv att kalla det en "belastning". I dag i Sverige är laboratoriet som utför proverna beordrat att ej publicera eller lämna något sammanställt material skriftligt.

Jag har nog aldrig tänkt på mitt tillstånd som en belastning, men det är förstås belastande att inte kunna försörja sig själv.

Jag kanske borde skriva något om min tandstatus också. 2004 tog jag ut två större amalgamfyllningar efter egen önskan. Det smakade blod och metall i munnen och skinnet/slemhinnan inne i munhålan lossnade. Efter det blev min munstatus bättre.

Ungefär samtidigt fick jag en blödning från tarmen. Det kollades både uppifrån och nedifrån utan att man hittade någon egentlig orsak. Nu ser jag ett samband med borttagning av amalgamet och jag måste tänka på detta vid sanering.

Kolsuspension ska intagas vid varje amalgamplombs uttagande får jag veta. Jag prövar på labbassistentens inrådan att dricka 1 msk kolsuspension i ett glas vatten varje morgon.(2012-10-01).

2012-10-08

De svullna ömma partierna i nacken är bättre. Huvudet känns klarare. Fingerlederna har svullnat kraftigt. Det känns som om jag fått bistick på flera ställen. Svullen i högerhanden. Vänster tumme är mycket öm.

2012-10-11

Nu är det nio dagar sedan jag började dricka kolsuspension och jag har upplevt 5 dygn som startat på normal temp. Jag har inte haft några skakningar alls på 4 dygn, nacken känns mindre svullen. Magen mår bättre än den gjort på 20 år.

Däremot är min tinnitus enorm. Det dånar i huvudet och jag har huvudvärk. Händer och anklar känns som om de håller på att gå sönder och fingrarna är svullna. Jag får hjälp från terapin med stödskena till händerna.
2012-10-22

Det finns dagar då jag vaknar med helveteshuvudvärk och yrsel och dagar då hjärnan känns klarare än på länge. Jag pendlar mellan hopp och förtvivlan, vad är det här?

2012-11-10

Jag får "pisksnärtar" av smärtor i lederna, fingrar, fötter, tår, armbågar, knän. Det rusar till en smärta och liksom "bränner ut".

Underlivet har haft en vecka när jag varit svullen, svidande och öm. Jag har prövat canesten, östrogencreme och xylocain utan att få någon hjälp. Men nu har jag hittat en lindrande creme – får se om det hjälper.

Det känns som om huden inte riktigt klarar det jag kissar ut nu. Lossar det tungmetaller när man bundit dem med kolsuspension/bikarbonat en tid?

2012-12-23

Stora såriga eksem i ansiktet och varbölder i nacken. Nu orkar jag snart inte mer.

2013-02-24

Nu har jag druckit kolsuspension i snart fyra månader. Jag har huvudvärk mer sällan. Ögonen är mindre rödsprängda. (Sedan höftoperationen har mina ögon varit röda och irriterade. Mina söner sa att jag såg ut som en Twilight vampyr).

Bölderna i nacken har läkt ut. Febern är klart förändrad. Jag har oftast normal temp.

Lederna svullnar och krånglar fortfarande. Vänster tumled känns ibland som om jag verkligen skadat den.
Tinnitusen är värre. Jag får dubbla ljud ibland.

Jag är trött. Jag sover mycket. Det känns som om jag gått igenom krig och sju svåra år.

Jag ber om ett kostnadsförslag för fyllningsbyte och bedömningsansökan hos min tidigare tandläkare. Har fått upplysning från specialisttandvården om att det kan ta minst ett år innan ansökan godkänns här i Halland.

Så kom dagen då jag får besked att ansökan om fyllningsbyte som vi sänt till tandvårdsenheten i Halland gått igenom och godkänts. Jag får min amalgamsanering gjord som ett led i min medicinska rehabilitering. *
2013-06-11*

Det är dags för första amalgamplomben att lämna min mun. Jag har med mig information från Tandvårdsskadeförbundet.

Min ordinarie tandläkare har slutat och ersatts av en ung kvinna. Jag ber om kofferdamduk. Hon borrar ut plomben i delar. Det luktar verkligen metall. Jag ber att få spara de hela delarna av plomben i ett provrör.

Vi pratar om ett upplägg för fyllningsbytet. Jag förklarar varför jag vill ha 6-8 veckors mellanrum mellan varje sanering. Jag har med information från Tandvårdsskadeförbundet och ber henne läsa den.
Veckorna efter saneringen får jag små sår i munnen och eksem i ansiktet. Jag vilar detoxar milt och planerar kosten.

2013-07-19

Idag är det andra plomben som tas bort. Jag har ökat intaget av kolsuspension. Jag får ändå återkommande huvudvärk och problem med huden under två veckor efteråt.

Nu blir det ett längre avbrott i saneringen då min tandläkare blivit sjuk och sedan tar en tids semester.

2013-10-30

Jag är inne på plomb nr 3.

Tandläkaren som från början ifrågasatte de önskemål jag hade enligt rekommendationer från Tandskadeförbundet har nu läst den information jag hade med mig. Hon använder sug, kofferdamduk och ansiktsskydd. Vid den här borttagningen hade hon en elev med som hon förklarade förloppet för liksom vad hon gjorde. Jag log av glädje inombords då jag förstod att hon verkligen hade läst på vad tungmetallssanering är!

Jag är mindre svullen under hakan och har för första gången i mitt vuxna liv gått ner 3,5 kilo utan att ändra ett dugg på min diet. *
2013-11-14*

Nu åker fyllning nr 4 ut ur min mun.

Jag fick en hemsk huvudvärk första dagarna efter ingreppet. Min tandläkare är så noga idag. Hon använder kofferdamduk och ?dammsuger? både in och utsidan av munnen efteråt. Hon säger till att jag ska blunda varje gång vi borrar i tänderna för att ej få partiklar i ögonen.

Dagarna innan jag åker till tandläkaren möter jag grannen K som arbetat som tandsköterska i mer än 30 år och har egna amalgamfyllningar liksom problem med ledvärk och eksem. Hon berättar att hon kollat sina halter av kvicksilver/silver men dessa var inom ramen för vad som anses vara ok.

Så, vad är det då som gjorde att mina plomber eroderade och skapade höga värden i feces, blod och urin? Kan det vara så enkelt som ren fysik?

Det var först efter att jag fick två titanskruvar i fötterna som mina leder börjar anta en blå/lila ton.(98-99). Tinnitus uppstod 2001.
En månad efter den stora titanskruven i höften exploderade kroppen i värk, hornhinnorna blev illröda och jag hade problem med att se överhuvudtaget.

Så – hur fungerar titan och kvicksilverlegeringar tillsammans?

Idag,( 2014-05-08,) har jag avgiftat kroppen med kollösning, bikarbonatsvatten och mild detox i snart två år.
Mina armbågar är ljusa igen. Den grå/lila tonen i ljumskarna är borta. Fötterna känns mindre tunga. Jag har ingen blå/lila ton i fotvalven längre.

2014-01-22

Bomb – nej förlåt plomb nr 5 är ute ur munnen.

Den här satt längst bak och det var lite omständlig att både bedöva och borra.

Natten efter värker kroppen som om någon höll på att plocka skelettet ur mig. Jag har haft flera vaknätter efter att plomb nr 5 togs bort. Synen har varit lite dimmig så jag har dubblat dosen bikarbonatsvatten ett tag. Jag har helt skinn i halva munnen nu och det känns otroligt bra.

Jag har pratat med fem personer som gjort amalgamsanering. Samtliga blev riktigt sjuka i samband med och efter saneringen.

Vad är det som gör att jag håller mig uppe? Jag har äter alla de vitaminer och kosttillskott läkaren föreskrev när vi startade det här. Jag äter ingenting som innerhåller extra tungmetaller. Jag detoxar milt för att inte driva på kroppen för hårt just nu då det känns fel.

2014-03-04

Näst sista amalgamplomben.

Jag har problem med muntorrhet och en envis svullnad i halsen. Det slår sig på stämbanden. Jag vet aldrig riktigt vilken sorts röst som kommer ut när jag ska prata. Så här måste killar uppleva målbrottet. 
2014-05-06

Sista amalgamfyllningen! Men den är framflyttad till 23/5. Jag längtar dit för att sedan börja ett omsorgsfullt och försiktigt detox arbete.

Hoppet finns kvar att få vara frisk och stark igen!

Insikt och tankar
Jag mäter idag mina framsteg utefter vad som blivit bättre i min hälsa.

Jag är mycket sällan sjuk, de flesta infektioner som sänker andra passerar mig obemärkt. Jag har inte längre några besvär med urinvägarna.
Jag läser fortfarande, morgon som kväll, utan läsglasögon.

Ok jag har fortfarande ledvärk och instabila leder. Tinnitus är kvar. Precis som hos spegelförgyllarna på 1800-talet som arbetade med kvicksilver och fick detta symtom.

Jag kommer behöva detoxa och rena min kropp i många år till. Men jag är stolt över kroppen. Den har kämpat nästan fyrtio år med den här föroreningen.

Jag lever och blir friskare!

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)