Jag tillhör de lyckliga som blev sanerad vid amalgamenheten i Uppsala på 1990-talet. Hälsan har långsamt förbättrats, men i somras (2018) fick jag hjärtflimmer och senare en stroke. Jag fick mediciner och fann att många av dem innehåller titandioxid. Stod på mig krävde titanfri medicin, men fick en känsla av att personalen främst ansåg att känslighet mot titan var inbillning.

Jag är nu 78 år och tillhör de lyckligt lottade som har fått mina tänder sanerade genom amalgamenheten. Jag har långsamt förbättrats under åren som gått och har varit medicinfri i många år. Vid amalgamenheten togs prover som visade att jag var allergisk mot titan, palladium och kadmium. Därefter har jag varit uppmärksam på E171 (titandioxid) i livsmedel och mediciner. 

I midsomras fick jag hjärtflimmer och senare en stroke. När jag föst kom in på akutmottagningen talade jag om att jag var överkänslig mot E171. Sköterskan sa att detta hade hon aldrig hört talas om, trots att hon jobbat i 22 år som sjuksköterska. Jag fick en känsla av att hon menade att detta bara var inbillning, men jag stod ändå på mig och fick titanfri medicin.

Min fråga är om alla mediciner innehåller E 171 då det varit svårt att få medicin utan detta vita färgämne.  Är jag unik eller finns det fler som reagerar på titanet? Eller tystas det ner inom sjukvården?

Vill också sända en hälsning till Anders Lindvall, Antero Danersund och Roumald Hudecek som bidrog till att jag fick mina tänder sanerade på ett bra sätt. Det är tack vare dem jag återfick hälsan. 

 

Skrivet av

Ingegerd Söderberg

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)