Tandläkaren har orsakat skada på Annas tand och misslyckades dessutom med en utdragning. För att fortsätta med tandutdragningen remitterades hon till specialist. Hon betalade hos tandläkaren plus hos specialisten. Ska det verkligen vara så? Läs Annas historia här. 

Jag har sedan jag var barn haft dåliga tänder. Tandläkaren då var alkoholist och opedagogisk och förstörde nog mångas tänder. Jag hade länge en enorm tandläkarskräck. Nu som vuxen har jag så gott som alla tänder lagade och besvären fortsätter.

Nu gick jag till tandläkaren för att ta bort en kindtand med en sprucken fyllning plus att jag hade en spricka ner i roten. Före besöket berättade jag om mitt blodförtunnande medel. Tandläkaren menade att jag inte behövde upphöra med det trots att det var frågan om en utdragning.

Tandläkaren hade problem att få bort tanden. Det blödde mycket och tandläkarens sug fungerade inte som den skulle. Jag blev blodig i ansiktet och blod rann långt ner på halsen både invändigt och utvändigt.

Tandläkaren misslyckades med att avlägsna tanden och under arbetets gång råkade han dessutom slå sönder kronan på tanden bredvid.

Jag blev remitterad till en käkkirurg som utan stora problem tog bort tanden. Detta kostade, förutom det första besöket, närmare 4000 kr.

Någon ny krona har jag inte fått på den sönderslagna tanden, men tandläkaren har kvar den och har lovat sätta tillbaka den. Samtidigt känns det så klart inte bra att gå tillbaka till en tandläkare som jag totalt tappat förtroendet för.

Tandläkaren som misslyckats borde betala både en ny krona och arbetet hos specialisttandläkaren tycker jag. Kravet på mig nu är istället att jag både ska betala tandläkaren som misslyckades, käkkirurgen som slutligen tog bort tanden och eventuellt en ny krona. Det känns som omvända världen. 

Nu har jag ansökt om skadestånd hos LÖF då tandläkaren tillhör folktandvården. Men det känns märkligt att tandläkaren inte ekonomiskt står för det han gjort. Att t. ex. dra ut en tand utan fungerande sug borde inte få förekomma. I ett sådant läge borde tandläkaren ha ställt in alla behandlingar.

Konstigt nog verkade tandläkaren inte särskilt bekymrad över detta med sugen utan verkade vara van vid att den då och då la av. I konsekvens med det anser han att jag ska betala för besöket. Finns det ingen rättvisa för patienten i vården?

Anna

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)