Jag har sedan jag var barn haft dåliga tänder. Tandläkaren då var alkoholist och opedagogisk och förstörde nog mångas tänder. Jag hade länge en enorm tandläkarskräck. Nu som vuxen har jag så gott som alla tänder lagade och besvären fortsätter.

Nu gick jag till tandläkaren för att ta bort en kindtand med en sprucken fyllning plus att jag hade en spricka ner i roten. Före besöket berättade jag om mitt blodförtunnande medel. Tandläkaren menade att jag inte behövde upphöra med det trots att det var frågan om en utdragning.

Tandläkaren hade problem att få bort tanden. Det blödde mycket och tandläkarens sug fungerade inte som den skulle. Jag blev blodig i ansiktet och blod rann långt ner på halsen både invändigt och utvändigt.

Tandläkaren misslyckades med att avlägsna tanden och under arbetets gång råkade han dessutom slå sönder kronan på tanden bredvid.

Jag blev remitterad till en käkkirurg som utan stora problem tog bort tanden. Detta kostade, förutom det första besöket, närmare 4000 kr.

Någon ny krona har jag inte fått på den sönderslagna tanden, men tandläkaren har kvar den och har lovat sätta tillbaka den. Samtidigt känns det så klart inte bra att gå tillbaka till en tandläkare som jag totalt tappat förtroendet för.

Tandläkaren som misslyckats borde betala både en ny krona och arbetet hos specialisttandläkaren tycker jag. Kravet på mig nu är istället att jag både ska betala tandläkaren som misslyckades, käkkirurgen som slutligen tog bort tanden och eventuellt en ny krona. Det känns som omvända världen. 

Nu har jag ansökt om skadestånd hos LÖF då tandläkaren tillhör folktandvården. Men det känns märkligt att tandläkaren inte ekonomiskt står för det han gjort. Att t. ex. dra ut en tand utan fungerande sug borde inte få förekomma. I ett sådant läge borde tandläkaren ha ställt in alla behandlingar.

Konstigt nog verkade tandläkaren inte särskilt bekymrad över detta med sugen utan verkade vara van vid att den då och då la av. I konsekvens med det anser han att jag ska betala för besöket. Finns det ingen rättvisa för patienten i vården?

Anna

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård, att tandvården ska ingå i sjukvården och dess högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- En metallfri tandläkare berättar (Youtubefilm)
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

​Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. Inloggning på Min sida gör att du kan ändra adress med mera. Där finns ingen ytterligare information. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf arbetar för att tandvården ska ingå som del i hälso- och sjukvården. Tf informerar om risker med dentala material och rotfyllningar samt koppling mellan tänderna, kroniska sjukdomar och funktionshinder. Största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Att så länge patienten betalar merparten av tandvården ska rättigheterna som konsument stärkas.
  • Att patienten informeras om risker för biverkningar av dentala material och rotfyllningar.
  • Att tandvården blir helt metallfri.
  • Att alla som har eller har haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Att alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den som avlidit och till vilken adress eller mail kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. Sommartid till och med den 10 augusti då endast kl 10-13 bemannas. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu