Det tog 25 år innan Lisbeth blev av med sina symtom. Först fick hon amalgam och guld i tänderna och blev bara sjukare. En naturterapeut uppmärksammade problemen med guld och amalgam. Istället fick hon titan och blev ännu sjukare.

Många som är känsliga för amalgam och kvicksilver är också känsliga för andra metaller. Lisbeth Trempenau gjorde allt för att bli frisk, men symtomen förvärrades. Hon bytte ut amalgamfyllningar och ersatte dem med guld. Det hjälpte inte. Efter en tid tog hon bort guldet och satte in titan istället för det skulle vara så vävnadsvänligt. 

Lisbeth blev ännu sjukare, men när alla metaller tagits bort tillfrisknade hon. En del är oerhört känsliga för just metaller. I tandvården finns gott om metallfria material. Se till att tandläkaren väljer metallfria material. Kontrollera också att kronor, broar och proteser är helt metallfria. Ibland kan vit keramik brännas fast på metaller, vilket känsliga individer inte heller tål. 

Trots att nästan tjugo år gått sedan Lisbeth medverkade med sin historia i Aftonbladet så har ingenting hänt. Fortfarande får folk för många metaller i tandvården och dessutom kan de få skruvar, clips och proteser i andra delar av kroppen som kan interagera med tandfyllningarna.

Om man är sjuk och doktorn inte hittar något fel kan det vara känslighet mot metaller. Symtomen kan vara värk, muskelsvaghet, extrem trötthet, tarmproblem och mycket annat. Läs berättelsen om Lisbeth via länken nedan.

Läs mer i artikel från Aftonbladet 2002. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)