Kvarvarande rotspets orsakade 10 års smärta för Per Nordin. Han gick till mängder av specialister utan att de kunde hitta något fel. Han fick beskedet att de inte kunde göra mer och han skulle därför få lära sig att leva med smärtan. Slutligen när värken var som värst hittade han genom Tandvårdsskadeförbundet en tandläkare som förstod att en mycket liten del av en rot fanns kvar i käkbenet och orsakade det långvariga smärttillståndet. Så fort tandläkaren rensat käkbenet och fått bort den lilla rotspetsen försvann värken. 

Jag har haft minst 10 år med molande värk i käkbenet, säger Per Nordin. Besöken hos olika tandläkare, röntgenundersökningar och medicinska utredningar på sjukhus i Lund och Helsingborg har varit fruktlösa och några orsaker till värken hittades inte.

Att experterna inte hittade något vid sina undersökningar gjorde också att de vägrade att öppna käkbenet och titta efter om det ändå kunde finnas problem där. Tandläkare och käkkirurger sa att de inte kunde göra mer. 
- De misstrodde mig och ansåg säkert att det vara psykiskt, berättar Per Nordin.

Värken blev bara värre och värre och till slut blev det helt olidligt. Efter kontakt med Tandvårdsskadeförbundet sökte han nu i ren förtvivlan återigen en ny tandläkare. Denne tandläkare tog nya röntgenbilder och kunde inte heller på dem se några problem. Men han föreslog ändå en telefonkontakt inom en vecka. Käksmärtan var nu mycket kraftig och näst intill outhärdlig. Tandläkaren föreslog att Per Nordin skulle komma omedelbart och det verkade som om han studerat röntgenbilderna mer ordentlig och hade en ide om vad som skulle göras.

Tandläkaren klämde på utsidan och insidan av käken och letad efter någonting. Men detta gav ingen smärta. Då började han känna på käken där tänder saknades då de var utdragna och inte ersatta med något annat. På ett ställe blir smärtan mycket tydlig och kraftig trots att tandläkaren bara trycker lätt med fingret.

- Ok sa tandläkaren jag gör en kirurgisk suturering här och så skar han upp och blottade käkbenet och började skrapa. Han borrar alltså inte. Som i en dimman hör jag honom säga att här har vi roten av en tand. Den rotdelen hade legat där sedan jag började få ont och det är troligen den som är orsaken till smärtan. Tandläkaren fick bort roten och gjorde rent runtomkring och sydde igen hålet. 

När jag reste mig ur stolen kändes det redan mycket bättre och jag frågade hur han kom på vad det var.
- När jag granskade röntgenbilden såg jag att benvävnadens mönster hade ett mycket litet hack, berättade han. Jag trodde att det kunde vara en del av tandroten. Han såg alltså det ingen annan av de otaliga experter jag gått till såg.

När bedövning släppte kände jag att värken var borta. Men eftersom operationen skedde i går så vågar jag inte ta ut glädjen i förskott. Men det känns verkligen redan mycket bättre.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)