Kort efter en rotfyllning fick Agda kramp i ögonlocken och efter en tid kramp i halsen, vilket  ledde tll svårighet att prata. Symtomen fortsatte under 30 år med mycket allvarliga problem. Besvären var svåra och så fort krampen satte in var det svår att se och röra sig och talförmågan försämrades kraftigt. Läkarna hittade inga fel och till slut fick hon det giftiga ämnet botox runt ögonen och i stämbanden. Läs hennes berättelse.

​Beskrivning av händelseförloppet vid rotfyllning av tand

Jag fick tandvärk i en tand i överkäken då jag arbetade på Sveavägen 45. Jag hade inte skaffat någon ny tandläkare efter flytt och därför gick jag till närmaste tandläkare som fanns i samma hus där jag arbetade (tandläkare Lund). Detta hände 1986-1987.

Tandläkaren rotfyllde tanden, men tyvärr blev den efteråt som ett främmande föremål. Jag fågade tandläkaren varför, men han påstod det skulle bli bra om jag bara väntade lite.

Kort efter det fick jag kramp i ögonlocken, men kopplade då inte ihop det med den rotfyllda tanden. Jag fick svåra besvär med att ta mig fram och behövde hålla min man under armen för att inte krocka med folk. När jag gick själv till jobbet  hände det att jag både ramlade och krockade med folk. Krampen i ögonlocken kom snabbt och utan förvarning och då kunde det hända att jag inte såg en trottoarkant och ramlade eller om jag åkte tunnelbana såg jag inte folk utan krockade med dem. Jag fick stanna många gånger för att få krampen att släppa så att jag kunde se var jag gick.

När jag arbetade och fick kramp i ögonlocken och till exempel pratade i telefon med en kund var jag tvungen att komma ihåg vad han sagt tills krampen släppte och jag kunde se tillräckligt för att skriva ner samtalet. Jag besökte ett antal läkare , bland annat neurologer vid Huddinge sjukhus. De hittade inget fel på mig. Jag gick också till homeopat, fick akupunkter och försökte med många alternativa behandlingar, men ingenting hjälpte.

Till slut fick jag  Botox runt varje öga (fyra sprutor per öga), vilket var mycket obehagligt, men eftersom jag inte kunde sluta ögonen på grund av kramperna var det ändå något jag stod ut med. Jag fick också ofrivilliga huvudskakningar, men det var jag inte själv medveten om.

Därefter gick kramperna ner i halsen, vilket påverkade mi med mycket ansträngande talförmåga. Därefter har jag vart tredje månad fått injektion i stämbanden med Botox. Jag har under alla år haft problem med rösten och det har varit mycket ansträngande att tala. När jag fick Botoxinjektionerna släppte krampen i stämbanden en tid, vilket var befriande.

Av en bekant fick jag veta att de hittat hennes far avsvimmad utanför bilen. Han hade precis som jag en rotfylld tand som inte var bra. Och faktum är att han också varit till samma tandläkare som jag. På sjukhuset dit han fick komma hittade de ingen orsak till avsvimmandet. Hans tand borrades emellertid upp och i den hittades ett giftigt ämne som inte borde ha funnits där.

När jag hört detta frågade jag en läkare vid Karolinska sjukhuset i Huddine om mina besvär kunde ha med den rotfyllda tanden att göra. Svaret var att det inte kunde ha något samband, men jag litade inte på läkaren. Senare fick jag reda på att ett rotfyllningsmaterial som heter N2 förbjöds 1986 och jag tänkte att det kanske var det giftiga materialet som gjort mig sjuk.

Den 4 februari 2016 bad jag min tandläkare att borra upp tanden för att kontrollera vilket material som lagts i den. Märkligt nog var tanden var tom ​trots att röntgenbilderna visade att det fanns en rotfyllning där. När tandläkaren filade väggarna i tandrötterna kom det fram ett vitt pulver. Tandläkaren berättade att han aldrig varit med om något liknande. Pulvret skulle jag vilja analysera för att få veta om det är N2 eller något annat gift.

Vid samma tidpunkt då jag gick till tandläkaren hade jag varit väldigt ansträngd i rösten trots att jag bara en månad tidigare fått Botox-injektioner. Två dagar efter tandläkarbesöket då roten borrades upp blev min röst annorlunda med en ljusare ton och mindre heshet. Därefter har rösten förbättrats mer och mer, men övriga besvär har tyvärr inte blivit bättre.

Nu undrar jag hur jag ska få pulvret från rotkanalen analyserat . Läkren vill inte hjälpa till för han anser att det är tandvårdens sak. Hur kan jag som drabbad får hjälp? Det har varit trettio års lidande och kostatt en hel del pengar.

Agda Björck

​(Kontakta Tandvårdsskadeförbundet för att få adress eller tel till Agda).

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)