Thomas Sundbergs fyllningar gick sönder kort efter tandläkarbesöket och han bedömer att tandläkaren varit oskicklig. Trots det ville inte folktandvården ta ansvar och de ekonomiska konsekvenserna av att byta dem. Under två års tid har Thomas bråkat med tandvården utan att få rätt till ersättning och han måste själv betala omgörning. Inte heller anmälan till IVO eller landstingens allmänna försäkringsbolag har hjälpt.

En av Thomas Sundbergs lagningar lossnade efter två dagar och den andra efter två veckor.  När lagningar går sönder eller lossnar efter så kort tid borde tandläkaren per automatik göra om sitt arbete.  Det ansåg Thomas och kontaktade folktandvården för att få sina fyllningar utbytta.

Han fick en ny tid för omgörning, ​men hör och häpna; han skulle få betala hela kostnaden själv. Detta var inte acceptabelt för Thomas och han har nu bråkat med tandvården i två års tid.  

Thomas gjorde som han skulle: pratade med tandvårdschefen, som bedömde att tandläkarens arbete var gjort enligt konstens alla regler och att det inte handlade om oskicklighet hos tandläkaren. Då anmälde Thomas tandläkaren till IVO, men IVO pratade bara med tandläkaren och kontrollerade aldrig Thomas fyllningar eller bad en annan tandläkare göra det.

IVO gick helt på folktandvårdschefens linje ​trots att fyllningarna trillade ut så gott som omedelbart. IVO:s bedömning gjorde också att LÖF, tandvårdens allmänna försäkringsbolag, inte gav ersättning för omgörning. Thomas vägrar fortfarande att betala folktandvården för att göra om ett tidigare misslyckande. Dessutom litar han inte på folktandvården utan vill ha en annan tandläkare.

Om fyllningarna frakturerar inom två veckor ska de ersättas utan kostnad, framgår det av den korrespondens Thomas haft med folktandvården. Så var också fallet med Thomas lagningar och han ringde också omedelbart till folktandvården och berättade vad som hänt, men detta journalfördes aldrig.

För tandläkaren är knappast 5.000 kronor en stor summa, men för Thomas som är lågavlönad och anställd i en kommun är det mycket pengar. Han känner sig också misshandlad av samhällets institutioner och undrar hur många patienter som får betala flera gånger för åtgärder som orsakats av tandläkarens oskicklighet. Han har överklagat hos IVO igen, men med samma besked som tidigare.

 

Artikel i Tf-bladet nr 3/2016 sid 14-15

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)