En ung kille berättar att han redan som 8-10-åring fick problem att svälja, fick många allergier, yrsel och återkommande halsinfektioner. Vid 16 år började migränanfallen och slutligen hade han problem med magen, värk i leder, tungsveda och tröttheten blev till slut så allvarlig att han varken kunde arbeta eller studera. Amalgamsanering gjorde att han tillfrisknade, men det var en lång resa dit.

De svåra hälsoproblemen gjorde att han varken kunde arbeta eller studera. Redan som 23-åring var han sjukskriven för psykisk insufficiens.

Tröttheten var så stor att han knappt orkade stiga ur sängen och i bästa fall kunde han gå runt kvarteret. Ändå trodde läkarna inte att han var sjuk.

Han läste om symtom på kvicksilverförgiftning från amalgamfyllningar i en veckotidning och kände igen sig direkt. Efter att ha studerat frågan mer var han nästan helt säker på att det var kvicksilverförgiftning han led av.

Han beställde tid hos neurolog vid Malmö allmänna sjukhus och frågade om det kunde vara amalgamet i tänderna som gjorde honom sjuk. Läkaren förklarade att det skulle han inte oroa sig för och det var bättre att han som var så ung och frisk gav sig ut att springa 100 meter istället för att klaga.

- Jag kände mig ledsen inombords, kränkt och förbannad, förklarade 23-åringen i brevet. Han skrev vidare att så gott som alla läkare han gick till med bestämdhet sa att man inte kunde bli sjuk av amalgam och ansåg honom psykiskt sjuk. Många läkare var nedvärderande och elaka i sitt sätt att behandla honom.

Slutligen bekostade han själv avföringsprover som visade höga kvicksilverhalter och dessutom hade man tidigare förklarat att han hade en barriärskada, som är vanlig vid kvicksilverförgiftning (men det visste inte läkarna). Ingen hjälp har han fått med amalgamsaneringen utan han har fått bekosta saneringen själv.

Den unge mannen läste på om amalgamsanering och har själv kunnat ställa krav på tandläkaren att använda kofferdam och Clean-up-sug för att inte riskera att bli ännu sjukare under saneringen. Han har tagit bort en fyllning var sjätte vecka, också det som en försiktighetsåtgärd.

Varken läkare eller tandläkare har varit till hjälp utan alla initiativ och kostnader har han fått ta själv och läkarna anser honom fortfarande psykiskt sjuk. “Men faktum kvarstår”, skriver han i det ena brevet, “att det enda som hjälp är ändå min sanering”.

Berättelsen ovan är utdrag ur de brev 23-åringen skrev till Dentalmaterialutredningen och som publicerades i förkortad form i slutbetänkandet “Dentala material och hälsa” (SOU 2003:53), sid 523-525.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)