- Vi är förtvivlade att IVO/HSAN dragit in tandläkare Irene Brednert Jonssons tandläkarlegitimation. Hon har verkligen varit en livlina för mig, min familj och många andra som ständigt blivit felbehandlade runt om i landet. Hur kan detta hända i en rättsstat som Sverige. IVO/HSAN:s agerande borde betraktas som kriminellt., skriver Sonia till Tf. 

Sonias berättelse:
Vi är förtvivlade att IVO och HSAN  har dragit in tandläkare Irene Brednerts legitimation. Hon var verkligen och är en livlina för mig, min familj och så många andra som blivit och ständigt blir felbehandlade av tandläkare runt om i landet. Hur kan detta inträffa i Sverige. Att en duktig och kompetent tandläkare fråntas sin legitimation under påstående att hon är en stor fara för patientsäkerheten. 

Jag gick under lång tid till närmaste tandläkarpraktik i Uppsala. Varje gång jag skulle laga något litet hål fick tandläkaren det till att en rotfyllning behövde göras. Så var det varje gång. Tandläkaren ansåg att rotfyllningar var ”en klackspark”, det vill säga det var bra för kroppen. Men min kropp hade inte samma åsikt. Nu efteråt har jag förstått att tandläkare tjänar rätt bra med pengar när de gör rotfyllningar.

Min son har alltid haft bra tänder, men min tidigare tandläkare lyckades ta död även på en av hans tänder. Det är den enda tand sonen har behövt laga och tandläkare lyckades som sagt ta död på den och göra en rotfyllning. En felbehandling som även han fått utstå lidande av.

Tandläkarskräck har följt i spåren av alla felbehandlingar. Många av dem var smärtsamma både fysisk och psykisk. Att det dessutom handlade om felbehandlingar har inte gjort saken bättre. Då jag saknade förtroende för både den första tandläkaren och de som kom senare gick jag inte till tandläkaren under en 10-årsperiod. Det blev min räddning då jag slapp alla de giftiga ämnen och behandlingar som ”vanliga” tandläkare gladeligen utsätter oss patienter för.

Jag var så glad när jag hittade Irene. Hon är både trevlig och empatisk och kan sitt jobb. Hon har återställt min, min sons och min mans och även bekantas tandhälsa. Trots min tidigare tandläkarrädsla känns det nu till och med bra att gå till Irene Brednert Jonsson. Hon och hennes man behandlar mig som patient med största respekt och berättar alltid som det är och vilka alternativ jag har att välja på. Så bra information har jag aldrig tidigare fått hos någon annan tandläkare. 

Att en myndighet kan återkalla legitimationen för en så exemplarisk tandläkare som Irene Brednert Jonsson är en stor katastrof inte bara för mig och min familj utan för hela svenska folket. Hur tandläkarkåren kan acceptera detta är också helt otroligt. Inte någon av hennes tusentals patienter har anmält henne utan det är avundsjuka tandläkare. HSAN:s agerande är katastrof och borde vara kriminellt. Myndigheterna borde ägna sig åt att utöva tillsyn på alla de tandläkare som ägnar sig åt att felbehandla patienterna.

Agerandet av HSAN är inget som svenska patienter eller svenska politiker borde vara stolta över. Tvärtom detta agerande undergräver förtroendet för bra och jämlik vård. Våra riksdagspolitiker inklusive hälso- och sjukvårdsministern borde kalla upp chefen för HSAN och IVO för att klargöra vad som är på gång i svensk hälso- och sjukvård. Myndigheterna borde skydda oss och inte förstöra för oss. 

Jag hoppas att Irene Brednert Jonsson orkar överklaga och att hon får en rättvis bedömning i en domstol. Detta för att vi patienter ska kunna få en fortsatt bra tandvård. En tandvårds som förstår vikten av förebyggande åtgärder liksom riskerna med rotfyllningar och giftiga tandvårdsmaterial. Det handlar inte bara om en enskild tandläkare utan om att de som verkligen värnar patienterna och använder  metoder som är brra för oss får fortsätta att arbeta utan risk att bli av med sina legitimationer. 

Sonia Padazakos

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)