“Hjälp jag vill bli frisk” är titeln på Siw Ingvarssons berättelse om långvarig sjukdom, smärta och nära-döden-upplevelser, men också om vägen tillbaka mot bättre hälsa. Precis som för många andra en strid med sjukvården om att bli trodd och sökandet efter orsaken till problemen. Först efter långvarigt (och onödigt) lidande förstod Siw att kvicksilvret i hennes amalgamfyllningar var orsak till problemen. “Hade jag lyssnat på den svenska sjukvården hade jag inte varit i livet i dag”, skriver hon avslutningsvis.

När jag mådde som sämst hade jag ont i magen, bröstet och ryggen, mina knän svullnade och jag hade leverpåverkan, organstörningar, ojämna hjärtslag, hormonrubbningar, slembildning, röd i halsen, immunförsvaret var försvagat, led av viktnedgång, diarée, klåda, värk i höger ljumske och armhåla (värken fanns bara på högersidan) och det var som ett hjärnband över nedre delen av bröstkorgen, skriver Siw Ingvarsson aktiv och anställd i Tandvårdsskadeförbundet Örebro län.

Siw nästan bodde på akuten under flera år på grund av smärta som var näst intill outhärdlig. Trots provtagning fanns inga prover som visade att något var fel utan snarare menade läkarna att Siw faktiskt var fullt frisk trots den oerhörda smärtan. Huden var gul, magen krampade, knäna svullnade, jag spottade blod och efter några år fick jag feber.

Sjukvården gav ingenting och Siw ar ofta undrat om läkare fått sin legitimation via någon ?billig Hermodskurs?. Efter många långa år med provtagningar i den vanliga sjukvården sökte sig Siw till alternativvården.

En zonterapeut mätte spänningar i tänderna och fann dem på tok för höga och meddelade att sanering av tänderna var nödvändigt. Läkaren vägrade ta kvicksilverprover (det hade inte gjorts någon gång tidigare trots de många årens rundvandring i vården. Tandläkaren ordnade dock provtagning och dessa visade skyhöga kvicksilvervärden både i blod och urin.

Tandläkaren saknade dock kunskap om amalgamsanering. Efter urborrning av första tanden berättar Siw att hon blev däckade i flera dagar med mängder av konstiga symtom på grund av allt kvicksilver som frigjordes.

Kontakt med Tandvårdsskadeförbundet ledde till ökade kunskaper om riskerna med kvicksilversanering och tips på tandläkare som visste hur patienterna skulle skyddas och som kunde konsten att ta bort fyllningar utan att borra direkt i amalgamet. Trots att Siw varnats att ta bort fyllningarna för fort sanerade hon allt inom en tremånadersperiod. Efter varje borttagen plomb fick hon feber, blev yr och kunde knappt stå på benen. Hennes man skjutsade till tandläkaren och tog hand om henne efteråt.

De kraftiga magkramperna hade gjort att tarmen lossat från sina fästen och behövde sys ihop. Dock gick det inte att få landstingets läkare att göra detta utan det skedde först då Siw betalade en privatläkare. Först då slutade magen att ställa till problem och värka.

Siw:s slutsats är att man själv måste vara sin egen läkare och tro på vad man gör. Det går inte att lita på någon annan.

Till PDF-fil med Siw´s egen berättelse

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)