Först sjuk av amalgam och guld och sedan många år senare svårläkta eksem på underbenen på grund av färgämnen i mediciner. I samtliga fall handlar det om känslighet för metaller. Okunskapen inom vården om metallers påverkan på hälsan medför många onödiga sjukdagar. Sådana undvikbara risker borde inte få finnas i vården. 

Mina eksem blev bara värre och värre och läkarna och sköterskorna kunde inte förstå vad det berodde på. Efter fyra år kom jag själv på att orsaken var färgämnen i mina mediciner.

Jag läste på nätet att färgämnen som järn- och titanoxider kunde ge upphov till eksem just på benen. När jag kontrollerade så fanns järnoxid i min blodförtunnande medicin. Orsaken var att tabletterna skulle vara rödfärgade.

Lite tur hade jag för läkaren sa att jag lika bra kunde ta acetylsalicylsyra som blodförtunnande medel och då fanns tabletter utan färgämnen.

Hade jag inte själv kommit på orsaken hade mina besvär fortsatt och det värsta var att mina ben hela tiden försämrades när jag tog de färgade tabletterna. Nu kunde jag stoppa besvären efter fyra år, men hade eksemen fortsatt vet jag inte vad som hade hänt med benen.

Det har tagit lång tid att läka och jag vet att det tar lång tid för metaller att försvinna ut ur kroppen. Bristande kunskap och intresse i vården för metallers inverkan på hälsan är ett stort bekymmer för folkhälsan. Och varför ska man ha sådana ämnen i mediciner?

Mina erfarenheter av sjukvården och tandvården har gjort mig mycket besviken. Kunskapen om metallers påverkan på kroppen är fortsatt mycket bristfällig. Om personalen redan från början lyssnat på mig som patient hade mitt liv sett annorlunda ut.

Lisbeth Svensson

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)