Min kropp skriker!
Jag blev bara tröttare och tröttare i kroppen. Mjölksyran kom i benen efter bara fem minuters promenad. Jag orkade inte bära någonting i händerna långa sträckor. Kroppen bara inte ville. Jag var svullen. fingrar, armar, ben och ogonlock var plufsiga.

Vad ska jag göra?
Jag fick höra av läkaren att jag skulle röra mig mer och äta mindre. Det var som ett slag i ansiktet, Till slut lät jag bara kroppen vara och brydde mig inte om den. Det fanns ändå inget att göra och tänkte att jag får väl acceptera att det är så här. 

Alla prover som togs på vårdcentralen var bra. Ändå kände jag ju att det var något som var fel. Det är ju jag som bor i kroppen och är den som känner den bäst.

Jag stötte på en terapeut som arbetade med SCIO (kvantmedicinskt intrument) och gick på flera behandlingar. Hon ansåg att mmitt grundproblem låg i att jag hade kvicksilver i kroppen och att det var mina amalgamfyllningar som störde. 

Tandhälsoförbundet och kvicksilvermätning

Jag sökte på nätet och fann Tandhälsoförbundet (Tf) och blev genast medlem. Det skulle vara ett möte i Göteborg där man skulle kunna få mäta kvicksilver i munnen, det vill säga den kvicksilverånga som frigörs från amalgamfyllningarna. Jag kände att jag måste åka dit. 

Vi som var där fick ställa oss i kö för att och när det var min tur att mäta gav mätare mycket höga utslag. Jag fick göra om mätningen ifall det blivit något fel. Men apparaten visade fortsatt höga kvicksilvervärden. Jag fick veta att "de som arbetar i miljöer där det är lika höga halter kvicksilverånga som avges från din munhåla för bara vistas där åtta timmar per dag fem dagar i veckan, men du andas in samma halter dygnet runt veckans alla dagar. 

Amalgamsaneringen
Jag tog kontakt med en tandläkare som hade kunskap om sanering och jag minns starkt första gången jag var där. Mottagningen ligger två trappor upp och jag var helt slut i benen av all mjölksyra som bildats då jag kom upp. Nu har det gått fem år sedan den dagen och nu när jag kommer dit känns det ingenting alls i benen då jag springer uppför trapporna.

När jag tagit bort den första fyllningen kände jag en stor lättnad i hela kroppen. Det kändes fysiskt på det sättet och det blev bättre för varje fyllning som togs bort. Jag har skyndat långsamt och låtit kroppen återhämta sig efter varje gång. Nu har jag bara en amalgamfyllning kvar, men känner mig starkare än på länge. Den fyllningen ska också bort, men får vänta en tid.

Tinnitus och visdomstanden
Ett annat problem var att jag fick lock för ett öra tidigare med sus och brus. Läkarna kallade det tinnitus och enda förslaget var att jag skulle hålla för näsan och blåsa ut flera gånger varje dag för att öppna upp. 

En visdomstand hade jag kvar  i överkäken och den kändes inte bra. Jag bad tandläkaren ta bort den, vilket också skedde. När jag därefter lämnade tandläkarmottagningen knakade och knastrade det i vänster öra. Jag fick bihåleinflammation efter tandutdragningen och det kändes ju inte bra. Men bihåleinflammationen försvann, vilket också tinnitusen gjorde efter några dagar. Sedan oktober 2018 är vänster öra fritt från tinnitus och det är så skönt. 

Jag har nu läst på om visdomständer och vet att de hör ihop med öronen. Jag har också förstått att tandroten även påverkar bihålorna. Så allting hänger ihop. 

Äntligen frisk
Nu är jag friskare än på länge, men det har varit jobbigt, kostsamt och tidskrävande att bli stark igen. Men det är värt allt och jag är oerhört tacksam mot tandläkaren som hjälpte mig och mot Tandhälsoförbundet som stöttade med information.

Agneta

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård, att tandvården ska ingå i sjukvården och dess högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- En metallfri tandläkare berättar (Youtubefilm)
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

​Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. Inloggning på Min sida gör att du kan ändra adress med mera. Där finns ingen ytterligare information. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf arbetar för att tandvården ska ingå som del i hälso- och sjukvården. Tf informerar om risker med dentala material och rotfyllningar samt koppling mellan tänderna, kroniska sjukdomar och funktionshinder. Största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Att så länge patienten betalar merparten av tandvården ska rättigheterna som konsument stärkas.
  • Att patienten informeras om risker för biverkningar av dentala material och rotfyllningar.
  • Att tandvården blir helt metallfri.
  • Att alla som har eller har haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Att alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den som avlidit och till vilken adress eller mail kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. Sommartid till och med den 10 augusti då endast kl 10-13 bemannas. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu