Kontakta alltid Tandvårdsskadeförbundet före fyllningsbyte då materialen ständigt förändras och vi får nya kunskaper. Generellt avråder Tandvårdsskadeförbundet för användning av metaller som titan, guld och krom-kobolt.

Keramer är oftast de bästa materialen, men en del kan vara känsliga för limmet eller färgämnet. Keramer är också dyra.

Kompositer är billigare och består ofta av olika former av metakrylater. Kompositer fungerar bra under förutsättning att du har en skicklig tandläkare. Kompositen ska läggas i tunna skikt och härdas ordentligt innan ett nytt skikt läggs på. Viktigt är att härdlampan är ren och har väl fungerande batterier. Se alltid till att tandläkaren härdar en sista gång efter putsning.

Läs alltid själv vad materialet innehåller ifall det är något du vet att du är känslig för. Tandläkarna ska ha så kallade säkerhetsdatablad med information från tillverkaren. De flesta tål dagens keramer och kompositer.

Är du mycket känslig är det klokt att ha en bit av det kommande materialet i munnen innan det sätts in permanent. Även om man tycker att materialet känns bra kan man senare i livet bli allergisk mot det. Främmande material i kroppen innebär alltid en risk för överkänslighet.

Beställ Tandvårdsskadeförbundets faktablad om de dentala material vi bedömer är minst skadliga för hälsan. Mer information finns också i häftet “Tandvård från A till O” och i boken “Frisk utan amalgam”.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)