Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Luftburna partiklar och bakterier
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Aerosoler och aerosolbundna partiklar kan vara ett stort problem för tandvårdspersonal. Dels innehåller de små finfördelade dropparna plaster, kvicksilver och andra metaller och dels innehåller de bakterier. Även patienter kan drabbas, men deras tid på kliniken är dock begränsad.
Bisfenol A orsakar energibrist i hjärtat hos nyfödda
Detta då fostret utsatts för ämnet i fråga under fostertiden. Gravida bör därför se till att de inte i onödan exponeras för denna kemikalie. Bisfenol A (BPA) finns som ingrediens i många plaster, inklusive plastbelagda matförpackningar, kvitton, tandlagningsmaterial och tidigare i nappflaskor. Ämnet är hormonstörande.
Mer än en kopp kaffe per dag
- Forskning
- Hälsa

Tandläkartidningen refererar forskning som visar att kaffe kan minska risken för tandlossning och forskarna menar att den sannolika orsaken är att kaffe innehåller mycket antioxidanter. Hur många koppar kaffe som är skadligt berättar de inte.
C-vitamin viktigt för hälsan
- Forskning
- Hälsa
Det berättade den amerikanske njurspecialisten Suzanne Hamphries vid ett föredrag i Stockholm. Det är svårt att få i sig tillräckligt via maten och hon förordar tillskott på 1-2 gram per dag och mer vid stress och sjukdom. Anledningen till kunskaperna om C-vitamin är att hon noterade onormalt många njurskador till följd av svininfluensavaccinet. Därefter har hon varnat för vaccinationer och stället förordat C-vitamin för att hålla sig frisk.
Inflammation runt tandrötterna vanligt vid kronor
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Periapikala tandinflammationer (AP), en nedbrytning av vävnaden runt tandrötterna och tidigare kallat fokalinfektion, sprider bakterier och inflammatoriska ämnen till övriga kroppen.
Sjuk - men frisk enligt doktorn
- Dentala material
- Politik

Tandvårdsskadeförbundets ordförande Margaretha Molius har i en gästledare i Medicinsk Access skrivit om hur det är att vara sjuk när ingen tror på en. Hon pekar i artikeln på att tandvårdsskadade i genomsnitt är sjuka i 12 år innan de förstår orsaken. I samma tidning finns Tandvårdsskadeförbundets pressmeddelande om landstings och regioners oförmåga att informera om bidrag till fyllningsbyte under rubriken Fattiga har inte råd att bli friska.