Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Klagomål på vården

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har sammanställt klagomål på vården under 2016. Främst bygger sammanställningen på patientnämndernas rapporter. Helt klart är att klagomålen ökat när det gäller bemötandet och möjligheten att vara delaktig i vården. Tandvården tas inte upp specifikt i denna rapport och sannolikt beror det på att få klagar på tandvården.

Läs mer »

Epigenetik och miljögifer

Vid Linköpings universitet pågår intressant forskning som tyder på att hormonstörande ämnen även kan påverka hur generna uttrycks. Sådana förändingar kan "ärvas" till kommande generationer. Forskarna tar upp bisfenol A som finns i vissa dentala material. Även kvicksilver som läcker från amalgamfyllningar har sådan påverkan och kanske också andra material som ingår i tandfyllningar. I dag omger vi oss av mänger av olika kemikalier som kan påverka hälsan.

Läs mer »

Gifter i tänderna

Autistiska barn har bly och andra gifter i sina mjölktänder, enligt ny forskning. Dessutom är halten av de viktiga näringsämnena zink och mangan låga jämfört med barn som utvecklas normalt. Eftersom tandanlagen bildas under fosterstadiet menar forskare att moderns livsmiljö bidragit till gifterna och kanske också till utveckling av autism.

Läs mer »

Kvalitetsregistren ifrågasätts

Ett antal kvalitetsregister finns inom sjukvården och syftet med dem är att förbättra vården. Nu har myndigheten för Vårdanalys studerat kvalitetsregistren. Slutsatsen är att de nuvarande registren är av skiftande kvalitet och att de kostar mycket i förhållande till vad de ger. Vårdanalys föreslår andra strukturer för kvalitetssäkring av vården  bland annat mer automatisk insamling av data och att sträva efter högre täckningsgrad. Myndigheten konstaterar att det inte finns någon uppföljning av tandvården och en rad andra områden.

Läs mer »

Varför misslyckas implantat?

Tandimplantat har blivit allt vanligare och många kan med dem behålla till synes vackra tänder och sin tuggförmåga långt upp i åren. Dock kan implantaten misslyckas, vilket är en stor tragedi för den enskilde. Trots att implantat använts under många årtioenden är det först nu vissa riskanalyser gjorts. En sådan kommer från Malmö och högskola och behandlar livsstilsfrågor.

Läs mer »

Vitaminbehandling hjälper mot blodförgiftning

Blodförgiftnng eller sepsis som det kallas på läkarspråk är en allvarlig sjukdom som inte sällan leder till döden. Den amerikanske forskaren Paul Marik testade vitaminbehandling på en kvinna som var döende i sepsis och där han som läkare kände sig helt maktlös. Han trodde inte riktigt på behandlingen, men dagen efter var kvinnan till hans stora förvåning fortfarande vid liv och på bättringsvägen. Nu testas denna behandling på fler personer med sepsis och dödligheten har minskat kraftigt.

Läs mer »

Sida 347 av 777 sidor < Första  < 345 346 347 348 349 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)